Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
“Monteverdi is de Shakespeare van de muziek. Alle menselijke emoties zet hij om in muziek.”

“Monteverdi is de Shakespeare van de muziek. Alle menselijke emoties zet hij om in muziek.”Klassieke muziek

Woorden van Sir John Eliot Gardiner. Bij Deutsche Grammophon werden al zijn opnames verzameld in een doos met 104 cd's. Maestro kiest 10 hoogtepunten. Van maandag 6 t.e.m. vrijdag 10 september.
Gardiner©PMeisel

Dirigent Sir John Eliot Gardiner

Gardiner is van vele markten thuis, maar alles begon met de oude muziek. Monteverdi, Bach, Purcell, Händel. De Mariavespers van Monteverdi, de toneelmuziek van Purcell, de passies van Bach. Tijdens een lange muzikale pelgrimstocht voerde hij alle cantates van Bach uit. De concerten werden ook opgenomen en uitgebracht op het toen nieuwe eigen label van Gardiner : Soli Deo Gloria. Dat was er gekomen omdat Deutsche Grammophon zich had teruggetrokken uit het Bach-project.

De symfonieën van Beethoven waren ook een mijlpaal voor Gardiner, net als die van Schumann en Brahms. En de laatsten van Mozart. Toch is Bach altijd een rode draad gebleven. Gardiner schreef een boek over Bach en heeft een grote liefde voor zijn Hohe Messe. Voor hem is dat Bach op z'n best : vrolijk, uitgelaten, maar ook intiem en contemplatief. 

Naast dirigent is Gardiner ook een man van de natuur. Een boer. Een man van de buitenlucht, van mens en dier. De balans muziek en natuur vindt hij onzettend belangrijk.

John Eliot Gardiner vierde dit voorjaar z'n 78ste verjaardag. 

de box met 104 cd's

Maestro

In Maestro klinken de grote klassiekers in uitvoeringen van vandaag en gisteren. Met elke week een internationale artiest in de kijker, een blik op de belangrijkste concerten in ons land, de nieuwste cd’s, en retro-momenten met artiesten die de klassieke muziek kleur en uitstraling gaven. Elke dag gaan we ook naar belangrijke concertzalen over de hele wereld waar de artiesten van vandaag het beste van zichzelf geven. En er zijn ook specials rond jarige componisten en uitvoerders, en exclusieve interviews.

Presentatie: Mark Janssens

Samenstelling: Bart Tijskens

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via maestro@klara.be

Elke weekdag, telkens van 14 tot 17 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 5 dagen lang te herbeluisteren via de site en de app.