Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Monteverdi met Florian Heyerick

Monteverdi met Florian HeyerickKlassieke muziek

450 jaar geleden werd Claudio Monteverdi geboren in Cremona. Met Florian Heyerick, klavecinist, traversospeler, docent én dirigent gaan we dieper in op de 2 laatste opera’s van de Italiaanse grootmeester, Il ritorno d’Ulisse in Patria en l’incoronazione di Poppea. Tenslotte komt de bundel Selva Morale aan bod, die Monteverdi uitgaf op het einde van zijn leven, in 1640/41. Het is een soort retrospectief van wat Monteverdi sinds de Mariavespers uit 1610 aan kerkmuziek heeft gecomponeerd.
Claudio Monteverdi

Claudio Monteverdi gravure

‘Il servitio poi è dolcissimo’. Claudio Monteverdi was blij met z'n aanstelling als domkapelmeester van San Marco in Venetië. Het is zoet om hier te mogen werken! Monteverdi moest vanaf 1613 religieuze muziek componeren voor San Marco schrijven, maar kreeg ook de toelating om wereldse muziek te componeren en andere opdrachten te aanvaarden. Een hele verbetering tegenover de moeilijke, slechtbetaalde jaren in Mantua.
Tot aan zijn dood in 1643 zou Monteverdi trouw blijven aan ‘La Serenissima’. Hij componeerde miraculeuze mismuziek, overleefde de pestuitbraak van 1630 en ontving de lagere wijdingen. Nadat in 1637 in Venetië het eerste publieke operahuis de deuren opende, gaf hij met meesterwerken als Il ritorno d'Ulisse in patria en L'incoronazione di Poppea de toon aan. De bejaarde componist reanimeerde het operagenre een tweede keer en legde voor eens en altijd vast wat de basisingrediënten van opera waren: seks, verraad, intriges en moord. Aan het einde van z'n leven, in 1643, kon hij terugblikken op een oeuvre dat een perfecte synthese was van zijn tijd. 

>> KLIK HIER EN HERBELUISTER DE INTEGRALE UITZENDING (link opent in nieuw venster)

Of download gratis de Klara-app. Ook daar kan u integrale uitzendingen (tijdelijk) herbeluisteren. Let op: deze herbeluister-functie is slechts tijdelijk. Na verloop van tijd verdwijnt de herbeluister-optie wegens auteursrechterlijke beperkingen!

Florian Heyerick
Dirigent en musicoloog Florian Heyerick

Monteverdi

In drie afleveringen (10, 17 en 24 december - telkens van 18 tot 20 uur) gaat Katelijne Boone met kenners dieper in op leven en werk van Claudio Monteverdi (1567-1643).

Presentatie: Katelijne Boon

Samenstelling: Renate Weytjens

Contact: monteverdi@klara.be