Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
‘In The Mood for Love’ maakt comeback op het grote scherm

‘In The Mood for Love’ maakt comeback op het grote schermKunst & Cultuur

Fans van de Chinese regisseur Wong Kar-Wai kunnen deze zomer hun hart ophalen. In The Mood for Love - een van de beste liefdesfilms aller tijden - werd na 21 jaar gerestaureerd en speelt opnieuw op het grote scherm, net als vier andere films van Wong.
Tony Leung en Maggie Cheung spelen meneer Chow en mevrouw ChangFocus Features

Die ingehouden passie brengt Wong prachtig over op beeld

In The Mood for Love, de bekendste film van Wong Kar-Wai, is een weergaloos liefdesverhaal dat zich afspeelt in het Hongkong van 1962. Meneer Chow en mevrouw Chang zijn buren. Ze komen erachter dat hun beide partners hen bedriegen, en uitgerekend met elkaar.

“De film begint als een portret van twee heel eenzame mensen, die vaak noedels gaan afhalen om die alleen thuis op te eten”, vertelt onze filmman Lieven Trio. “Ze zoeken troost bij elkaar, en proberen te begrijpen wat er in het hoofd van hun partners omgaat door hen na te spelen. Maar terwijl ze alsof doen, beginnen ze ook echt gevoelens voor elkaar te koesteren. Het is dat verboden verlangen, die ingehouden passie, die Wong zo prachtig in beeld brengt.”

Bij die wondermooie beelden hoort een geweldige soundtrack. “Het schitterende vioolthema van Shigeru Umebayashi enerzijds, en anderzijds nummers van Nat King Cole. Die zijn heel onverwacht in een film uit Hongkong, maar ze passen perfect.”

De zwoele kleuren en vertraagde beelden drukken dat hunkeren naar elkaar heel goed uit

Maar waarom worden de films van Wong nu opnieuw van de plank gehaald? “Omdat ze zo uniek en invloedrijk zijn. De films van Wong zijn sfeerbaden waarin je je volledig kan onderdompelen. Het is elke keer een zeer zintuigelijke ervaring.”

“Daarom blijven zijn films referenties voor heel wat kijkers, en ook voorbeelden voor veel filmmakers. Voor Barry Jenkins bijvoorbeeld, die een Oscar won met Moonlight. Hij is enorm beïnvloed door Wong Kar-Wai, vooral als het gaat over hoe je de innerlijke gevoelswereld van een personage op het scherm vertaalt."

In the Mood for Love speelt vanaf deze week in verschillende zalen over het hele land. Er werden nog vier andere films van Wong Kar-Wai gerestaureerd: Chungking Express, Fallen Angels, Happy Together en 2046. Die spelen vanaf augustus in de bioscoop, maar wel in iets minder zalen.

Herbeluister hier het gesprek met Lieven Trio in Espresso.

Lieven Trio over In The Mood for Love

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.