Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Mozart - Don Giovanni - Teodor Currentzis - Musicaeterna

Mozart - Don Giovanni - Teodor Currentzis - MusicaeternaKlassieke muziek, CD

Uitvoerders: Solisten, Koor en Orkest van Musicaeterna o.l.v. Teodor Currentzis. Label: Sony classical 88985316032.
Hoes van de cd Don Giovanni o.l.v. Teodor Currentzis

Don Giovanni o.l.v. Teodor Currentzis

Programma: Wolfgang Amadeus Mozart: Don Giovanni KV527.

De Griekse dirigent Teodor Currentzis slaagt er alweer in ons te verbluffen met zijn derde opname (Le Nozze di Figaro en Cosi fan Tutte kwamen eerder aan bod) in de reeks Mozart-Da Ponte opera’s die hij opneemt voor Sony. Van zijn overwegend jonge musici in MusicAeterna vraagt Currentzis een totaal engagement en hij krijgt dat ook. Opnamedagen van 13 uur zijn meer regel dan uitzondering. Toen hij niet tevreden was over een opname van eind 2014, werd er een nieuwe opnamesessie gepland in 2015 en daarvan horen we nu het resultaat: een Don Giovanni die klinkt alsof hij gisteren geschreven is en vandaag voor het eerst uitgevoerd.

Natuurlijk heeft Currentzis goed geluisterd naar grote voorbeelden zoals René Jacobs en toch levert hij een Don Giovanni af die totaal los staat van de conventies. Wat mij het meeste opvalt, is de vrij lichte, natuurlijke manier van zingen, een beetje musical-gewijs, van de overigens volkomen ontwikkelde operazangers. In een duet zoals 'La ci darem la mano' is de verleiding alom in zingen, spreken, zuchten en betekenisvolle stiltes.

Het orkest Musicaeterna laat details horen in de partituur die je voor het eerst opvallen, er is een voortdurende contrastwerking in dynamiek en tempi en als één geöliede machine stevent het orkest ongenadig af op de ondergang van de Don. De brutaliteit en doodsverachting van dit fascinerende personage hoor je al in de woeste aanzetten tijdens de ouverture.

Verwondert u dit credo van Currentzis? “Musicus zijn is geen werk maar een levensbestemming”.

Hartverwarmende passie in deze vaak te onderkoelde tijden.

- Sylvia Broeckaert

Klara's oordeel