Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Mozart - Kamermuziek met klarinet - Roeland Hendrikx Ensemble

Mozart - Kamermuziek met klarinet - Roeland Hendrikx EnsembleKlassieke muziek

Uitvoerders: Roeland Hendrikx Ensemble (Roeland Hendrikx, klarinet; Alexei Moshkov, viool; An Simoens, viool; Sander Geerts, altviool; Anthony Gröger, cello; Liebrecht Vanbeckevoort, piano). Label: Et'cetera KTC-1528
Hoes Mozart - Kamermuziek met klarinet - Roeland Hendrikx Ensemble

Hoes Mozart - Kamermuziek met klarinet - Roeland Hendrikx Ensemble

Programma: Wolfgang Amadeus Mozart: Trio in Es voor klarinet, altviool en piano KV498 Kegelstatt-Trio - Kwartet in Bes voor klarinet, viool, altviool en cello KV317d (bewerking van sonate voor viool en piano KV378) - Kwartet voor klarinet, viool, altviool en cello KV374f (bewerking van sonate voor viool en piano KV380

In april 2014 stelt Roeland Hendrikx, klarinet solo van het Nationaal Orkest van België, zijn eigen, nieuwe ensemble voor. Dat ensemble zal repertoire uitvoeren voor klarinet, piano en strijkers, met telkens, natuurlijk, de klarinet in de hoofdrol. Andere leden van dit in bezetting wisselende ensemble zijn violist Alexei Moshkov, collega bij en concertmeester van het Nationaal Orkest, artistiek zielsverwant en Laureaat van de Koningin Elisabethwedstrijd pianist Liebrecht Vanbeckevoort, en voorts nog violiste An Simoens, altviolist Sander Geerts en cellist Anthony Gröger.

Voor zijn eerste cd bij het label Et'Cetera koos het jonge ensemble voor muziek van Mozart. Van hem speelt het twee originele werken voor de klarinet, het allegro in Bes en het beroemde Kegelstatt-trio, en twee geslaagde transcripties (vermoedelijk van de hand van Johann Anton André, de uitgever van deze werken) voor klarinetkwartet van twee van zijn vioolsonates.

De uitvoering van het Kegelstatt-trio, waarin Mozart elke vorm van virtuositeit, grote contrasten of uiterlijk vertoon lijkt te willen bannen, baadt hier - heel juist - in een sfeer van tederheid en pastorale rust. De twee te ontdekken 'klarinetkwartetten' halen misschien niet het niveau van het veel bekendere klarinetkwintet van Mozart (dat Hendrikx in 2010 voor Phaedra trouwens voortreffelijk opnam, samen met het Panocha Quartet), maar ook in deze werken wordt er lekker ontspannen, stijlvol, met fraaie timbres en met hoorbaar veel speelplezier gemusiceerd. Voortreffelijke opname trouwens, gemaakt in de Blauwe Zaal van deSingel.

Bart Tijskens

Klara's oordeel