Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Mozart – Operas – The Da Ponte Trilogy – René Jacobs

Mozart – Operas – The Da Ponte Trilogy – René JacobsKlassieke muziek, CD

Uitvoerders: solisten; Concerto Köln (Le Nozze, Cosi) & Freiburger Barockorchester (Don Giovanni) o.l.v. René Jacobs. Label: harmonia mundi HMX 2908801.09 (9cd + 1 PDF Disc met complete libretto’s).
Hoes van de cd-box van de Da Ponte-trilogie van Mozart o.l.v. René Jacobs

Een buitenkans: René Jacobs dirigeert de Da Ponte-opera's van Mozart

Programma: Wolfgang Amadeus Mozart: Le nozze di Figaro – Don Giovanni – Cosi fan tutte

Om hun 40(!)-jarige samenwerking met René Jacobs te vieren, beslisten ze bij cd-firma harmonia mundi om diens versie van de drie Da Ponte-opera’s van Mozart in één fraaie doos aan te bieden. En dat voor een erg aangenaam prijsje: zo’n 30 euro, in de winkel of op het internet. De opnames werden gemaakt tussen 1998 en 2006, en zijn dus niet echt nieuw, maar ze klinken zo fris en kleurrijk alsof ze gisteren gemaakt zijn.

Met deze doos haal je in één klap de drie mooiste opera’s van Mozart in huis, en dat in uitvoeringen die je zowat van je stoel blazen. René Jacobs brengt een enorme vaart, humor en dramatiek in deze werken, meer nog: hij ademt werkelijk theater, in elk bedrijf, in elke scene, in elke aria.

En Jacobs kan daarbij rekenen op twee van de beste orkesten uit de oude muziekwereld: Concerto Köln (in Le Nozze en Cosi) en het Freiburger Barockorchester (in Don Giovanni). Onder zijn leiding lijken deze ensembles, voor zover mogelijk, altijd nog wat enthousiaster en fantasievoller te spelen dan gewoonlijk.

Niet toevallig heeft René Jacobs altijd een uitstekende neus (en oren) gehad voor nieuw en jong vocaal talent. Vele van zijn toen nog relatief onbekende solisten zijn intussen echte sterren geworden. We noemen er enkele: sopranen Véronique Gens en Patrizia Ciofi, mezzosopranen Bernarda Fink en Angelika Kirchschlager, tenor Werner Güra en bariton Simon Keenlyside.

Wees gul tijdens de feestdagen en schenk deze box aan familie, vrienden en ook, en vooral, aan uzelf.

- Bart Tijskens

Klara's oordeel