Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Mozart - Vioolconcerto's - Isabelle Faust - Il Giardino Armonico

Mozart - Vioolconcerto's - Isabelle Faust - Il Giardino ArmonicoKlassieke muziek, CD

Uivoerders: Isabelle Faust, viool; Il Giardino Armonico o.l.v. Giovanni Antonini. Label: harmonia mundi HMC 902230.31.
Hoes van de Mozart-cd van Isabelle Faust

Isabelle Faust met de vioolconcerto's van Mozart

Programma: Wolfgang Amadeus Mozart: Vioolconcerto’s nrs.1-5 – Rondo in Bes KV269 – Rondo in D KV373 – Adagio in E KV261.

Mozart was amper 19 jaar oud toen hij, tussen april en december 1775, zijn vijf vioolconcerto’s componeerde. Het zouden meteen ook de belangrijkste partituren blijven die hij voor deze bezetting schreef. Mozart toont zich in deze werken misschien minder vernieuwend dan in zijn concerto’s voor de piano, maar hij past zich wel met een wonderbaarlijk gemak aan de smaak van zijn tijd aan, d.w.z. de galante stijl, die op zijn beurt erg beïnvloed was door de vioolconcerto’s uit Frankrijk en Italië. De vijf vioolconcerto’s van Mozart zijn uitgesproken charmante werken, die overlopen van de meest heerlijke melodieën, en die zowat alle klankmogelijkheden van de viool lijken te willen uitbuiten; kwaliteiten die het eventuele tekort aan thematische uitwerking of expressiviteit ruimschoots compenseren. Deze puur onderhoudende muziek illustreert daarnaast ook opnieuw de niet aflatende verbeelding van de jonge componist.

Op deze harmonia mundi-dubbelcd vind je naast de vijf bekende vioolconcerto’s van Mozart – helaas – niet zijn verrukkelijke sinfonia concertante voor viool en altviool, maar enkele korte stukken voor viool en orkest: twee rondo’s en een adagio. Over de totstandkoming van deze stukken is veel onduidelijkheid. Wellicht werden ze in de tijd van Mozart uitgevoerd als alternatieve delen voor de verschillende, bestaande vioolconcerto’s. Bijzonder zijn wel de veeleisende cadensen die speciaal voor deze opnamen uitgeschreven werden door, jawel, klavecinist en pianist Andreas Staier, een van de vaste muzikale partners van de soliste Isabelle Faust. Er zijn voor de vioolconcerto’s van Mozart namelijk geen cadensen van Mozart bewaard gebleven. Staier besefte dat hij zich hiermee op glad ijs begaf, maar hij bouwde hier voort op de cadensen die Mozart voor zijn pianoconcerto’s noteerde. In het cd-boekje stelt hij nog: “Als Mozart over een soliste als Isabelle Faust had beschikt, dan had hij ook het onderste uit de kan gehaald!”

Vele beroemde violisten hebben deze concerto’s van Mozart uitgevoerd en opgenomen, maar helaas vonden maar weinigen onder hen de juiste combinatie van lichtheid, transparantie, speelsheid en spanning. Met haar verfijnde vioolspel, haar intelligente en verbeeldingsvolle aanpak, haar muzikale durf en, in de cadensen bijvoorbeeld, ook wat ongepolijste en robuuste trekjes, vindt de voortreffelijke Isabelle Faust wél de juiste toon. Ze speelt hier voor het eerst op cd samen met het bijzonder productieve ensemble Il Giardino Armonico o.l.v. de al even onvermoeibare Giovanni Antonini. En of het klikt! Zij zorgen hier voor frisse en stuwende begeleidingen. En zoals zo vaak bij dit Italiaanse ensemble krijg je de indruk dat elk afzonderlijk lid onvoorwaardelijk, en met de grootste betrokkenheid en alertheid deel uitmaakt van het hele muzikale gebeuren.

- Bart Tijskens

 

Klara's oordeel