Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
MSK Gent haalt eigen werken vanonder het stof

MSK Gent haalt eigen werken vanonder het stofKunst & Cultuur

In het Museum voor Schone Kunsten Gent zaten de medewerkers de afgelopen maanden niet stil. Ze maakten van de coronasluiting gebruik om de zalen op te frissen, de werken te reorganiseren en enkele pareltjes uit het depot opnieuw tevoorschijn te toveren. Sara Debroey: "De hele opstelling is met zin voor ritme en liefde voor de beelden opgebouwd."
© FVV

Er is ook een zaal gewijd aan het beeld van de vrouw in de kunst in de 19e en 20ste eeuw.

Vandaag start Manfred Sellink zijn nieuwe mandaat als directeur van het Museum voor Schone Kunsten Gent. De grote Breugel-expert was een paar jaar geleden een van de medecuratoren van de Breugel expo in Wenen en was tot voor kort directeur van het Koninklijke Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen. Sara Debroey: “Het MSK Gent haalt veel expertise in huis met Manfred Sellink als nieuwe directeur.”

En dus is het een beetje feest! Het museum koos niet voor een groots evenement, maar voor een rustige en klassieke expo. “Het is natuurlijk niet makkelijk om een nieuwe tentoonstelling op poten te zetten in tijden van corona. Bruiklenen vastkrijgen verloopt veel stroever dan normaal. Het is dus het gepaste moment om de eigen collectie in de schijnwerpers te plaatsen.” Het is voor het eerst sinds 2017 dat het volledige museumgebouw opnieuw het speelterrein voor de eigen collectie wordt.

Het museum vulde alle 40 zalen met eigen werk. Meer dan 700 werken staan er uitgestald. Het parcours dat je als bezoeker volgt, is grotendeels chronologisch opgebouwd. “Je ziet dat ze hun best gedaan hebben om context te bieden aan de werken. Zo staan er bij de oude en religieuze kunst kleine reisaltaars uitgestald. Die kleine altaars passen in de palm van je hand. Zo konden mensen altijd hulp inroepen van Maria of Jezus als ze onderweg een probleem hadden. Door zoiets uit te stallen toon je meteen hoe doordrongen het dagelijkse leven wel niet was met religiositeit.”

In deze context komen de werken volledig tot hun recht en het geeft een heel fijn reliëf aan de ruimtes.
Sara Debroey

Het chronologisch parcours wordt afgewisseld met thematische zalen. Zo zijn er zalen die aan de jacht, of enkel aan portretten gewijd zijn. Er is ook een zaal over het beeld van de vrouw in de kunst in de 19e en 20ste eeuw. “Vrouwen zijn omnipresent als object, muze of moeder, maar als kunstenaar zijn ze ondervertegenwoordigd. Dat is natuurlijk te wijten aan de historiek. Er waren minder vrouwelijke kunstenaars, want verzamelaars waren veel meer gericht op mannen dan op vrouwen.”

Beluister hier het interview met Sara Debroey: 

Sara Debroey over de nieuwe tentoonstelling

Meer informatie over de tentoonstelling vind je op www.mskgent.be.

Espresso

Espresso, uw ochtendradio met pit! Ontwaak met rustige muziek, blijf op de hoogte van het culturele leven in Vlaanderen en ontdek wat Klara vandaag voor u in petto heeft.

Presentatie: Clara De Decker / Greet Samyn

Samenstelling: Vincent Goris/ Joris Preckler

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via espresso@klara.be

Elke weekdag van 06 tot 09 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 24 uur lang te herbeluisteren via de site en de app.