MSK Gent haalt eigen werken vanonder het stofKunst & Cultuur

Er is ook een zaal gewijd aan het beeld van de vrouw in de kunst in de 19e en 20ste eeuw.
Vandaag start Manfred Sellink zijn nieuwe mandaat als directeur van het Museum voor Schone Kunsten Gent. De grote Breugel-expert was een paar jaar geleden een van de medecuratoren van de Breugel expo in Wenen en was tot voor kort directeur van het Koninklijke Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen. Sara Debroey: “Het MSK Gent haalt veel expertise in huis met Manfred Sellink als nieuwe directeur.”
En dus is het een beetje feest! Het museum koos niet voor een groots evenement, maar voor een rustige en klassieke expo. “Het is natuurlijk niet makkelijk om een nieuwe tentoonstelling op poten te zetten in tijden van corona. Bruiklenen vastkrijgen verloopt veel stroever dan normaal. Het is dus het gepaste moment om de eigen collectie in de schijnwerpers te plaatsen.” Het is voor het eerst sinds 2017 dat het volledige museumgebouw opnieuw het speelterrein voor de eigen collectie wordt.
Het museum vulde alle 40 zalen met eigen werk. Meer dan 700 werken staan er uitgestald. Het parcours dat je als bezoeker volgt, is grotendeels chronologisch opgebouwd. “Je ziet dat ze hun best gedaan hebben om context te bieden aan de werken. Zo staan er bij de oude en religieuze kunst kleine reisaltaars uitgestald. Die kleine altaars passen in de palm van je hand. Zo konden mensen altijd hulp inroepen van Maria of Jezus als ze onderweg een probleem hadden. Door zoiets uit te stallen toon je meteen hoe doordrongen het dagelijkse leven wel niet was met religiositeit.”
In deze context komen de werken volledig tot hun recht en het geeft een heel fijn reliëf aan de ruimtes.
Het chronologisch parcours wordt afgewisseld met thematische zalen. Zo zijn er zalen die aan de jacht, of enkel aan portretten gewijd zijn. Er is ook een zaal over het beeld van de vrouw in de kunst in de 19e en 20ste eeuw. “Vrouwen zijn omnipresent als object, muze of moeder, maar als kunstenaar zijn ze ondervertegenwoordigd. Dat is natuurlijk te wijten aan de historiek. Er waren minder vrouwelijke kunstenaars, want verzamelaars waren veel meer gericht op mannen dan op vrouwen.”
Beluister hier het interview met Sara Debroey:





Meer informatie over de tentoonstelling vind je op www.mskgent.be.