Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Mulisch - Aflevering 2

Mulisch - Aflevering 2Kunst & Cultuur

'Ik ben een groot schrijver, daar helpt geen moedertjelief aan'. Harry Mulisch was amper 33 toen hij die uitspraak deed in een interview. Was hij echt pretentieus, of deed hij maar alsof? Nicky Aerts en Christophe Vekeman bespreken het met Joost de Vries, Herman Brusselmans en Sander Bax.
© Geert Van Hoeymissen

Er wordt wel eens vergeten dat Harry Mulisch gevoel voor humor had.

Harry Mulisch vond zichzelf een groot schrijver en aarzelde niet om dat in de verf te zetten. In interviews strooide hij met zelfgenoegzame uitspraken. Hij cultiveerde zijn imago van publieke intellectueel en kruiste graag de degens met andere schrijvers. Hij hechtte veel belang aan zijn uiterlijke verschijning. Kortom, Harry Mulisch liet zich kennen als een ijdele, arrogante intellectueel en werkte daarmee een hoop mensen op de zenuwen.

Was Harry Mulisch echt zo zelfingenomen, of zat er achter dat ongenaakbare monument een kwetsbare persoonlijkheid? Nicky Aerts en Christophe Vekeman bespreken het met enkele experten ter zake. Literatuurwetenschapper Sander Bax onderzocht in zijn boek De Mulisch mythe hoe Mulisch zorgvuldig zijn publieke imago vormgaf. Schrijver Joost de Vries neemt het in zijn essay Echte pretentie op voor een gezonde dosis verwaandheid. Schrijver Herman Brusselmans, de Mooie Jonge Oppergod van de Vlaamse Letteren, knapte dan weer lange tijd af op de grootheidswaanzin van Mulisch.

Uitzending op Klara op dinsdag 3 november 2020 om 17.00 uur.

Podcast Mulisch - Aflevering 2
Klik hier om dit audiobestand te downloaden

Mulisch

In 2020 is het precies tien jaar geleden dat de Nederlandse schrijver Harry Mulisch overleed. Christophe Vekeman en Nicky Aerts grasduinen door zijn œuvre met een panel aandachtige Mulisch-lezers. Ze laten zich daarbij leiden door enkele markante uitspraken van de schrijver.

Dit programma werd opgenomen tijdens Klara in deSingel, op 1 februari 2020.

Presentatie: Nicky Aerts & Christophe Vekeman
Muziek: Patricia Beysens & Eddy Aelbrecht

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via mulisch@klara.be.

Van maandag 2 tot en met donderdag 5 november 2020, telkens van 17 tot 18u op Klara, klara.be en de Klara-app.

U kan de podcastversie van 'Mulisch' vinden via Apple Podcasts, iTunes, Google Podcasts, Spotify en uiteraard ook via RSS en onze Klara-app.