Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Mulisch - Aflevering 3

Mulisch - Aflevering 3Kunst & Cultuur

'De oorlog is nu over. Gewonnen. We kunnen elkaar weer verhaaltjes gaan vertellen'. Dat zei Harry Mulisch in 1975, toen hij voor het eerst in zestien jaar nog eens een roman publiceerde. Hoe ver ging het politieke engagement van de Nederlandse schrijver? Dat vragen Nicky Aerts en Christophe Vekeman aan Marita Mathijsen en Arnold Heumakers.

Arnold Heumakers en Marita Mathijsen raken niet snel uitverteld over het werk van Harry Mulisch

Harry Mulisch leefde in bewogen tijden. Na de Tweede Wereldoorlog maakte hij de Cubacrisis, de oorlog in Vietnam, de studentenopstand in Parijs, de Provobeweging in Amsterdam, de Golfoorlogen en de aanslagen op de Twin Towers mee.

Het wereldgedruis hield hem zo sterk bezig, dat hij er lange tijd niet in slaagde romans te schrijven. Zijn pogingen om zijn politiek engagement in literatuur om te zetten, liepen verkeerd af. Ondertussen deed de literaire wereld wel eens smalend over de betrokkenheid van Mulisch. Volgens sommigen was het puur opportunisme.

Over het non-fictiewerk en het politieke engagement van Harry Mulisch praten Nicky Aerts en Christophe Vekeman met Arnold Heumakers (criticus en essayist) en Marita Mathijsen (emeritus hoogleraar Nederlandse letterkunde). Beiden werden door Mulisch aangesteld als literair testamentair executeur.

Uitzending op Klara op woensdag 4 november om 17u00.

Podcast Mulisch - Aflevering 3
Klik hier om dit audiobestand te downloaden

Mulisch

In 2020 is het precies tien jaar geleden dat de Nederlandse schrijver Harry Mulisch overleed. Christophe Vekeman en Nicky Aerts grasduinen door zijn œuvre met een panel aandachtige Mulisch-lezers. Ze laten zich daarbij leiden door enkele markante uitspraken van de schrijver.

Dit programma werd opgenomen tijdens Klara in deSingel, op 1 februari 2020.

Presentatie: Nicky Aerts & Christophe Vekeman
Muziek: Patricia Beysens & Eddy Aelbrecht

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via mulisch@klara.be.

Van maandag 2 tot en met donderdag 5 november 2020, telkens van 17 tot 18u op Klara, klara.be en de Klara-app.

U kan de podcastversie van 'Mulisch' vinden via Apple Podcasts, iTunes, Google Podcasts, Spotify en uiteraard ook via RSS en onze Klara-app.