Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Music Matters blaast The Last Post

Music Matters blaast The Last PostBlijf verwonderd!

Het regent Requiems en herdenkingsconcerten rond WOI in Vlaanderen. Dirk Brossé en het Symfonieorkest Vlaanderen verhuizen naar Londen voor het jaarlijkse Flanders Remembers concert, een geschenk van de Vlaamse Regering aan Engeland als dank voor hun hulp tijdens WOI. Dirigent Dirk Brossé brengt een weekverslag van deze historische happening in de uitzending van Music Matters op zaterdag 8 november 2018.
© VRT rr

Flanders Remembers concert

Dirk Brossé en het Symfonieorkest Vlaanderen verhuizen naar Londen voor het jaarlijkse Flanders Remembers concert in St. Paul's Cathedral, een geschenk van de Vlaamse Regering aan Engeland als dank voor hun hulp tijdens WO I. Dirigent Dirk Brossé brengt een weekverslag van deze historische happening.

10/11 Dagboek Dirk Brossé

In Mechelen nemen vijf koren, goed voor 160 zangers, en een orkest van 60 muzikanten deel aan een pakkende uitvoering van The Armed Man, A Mass for Peace van de Britse componist Karl Jenkins. Olav ging naar een repetitie en stond versteld van zoveel harmonie.

reportage The Armed Man met koren en MKO

Liebrecht Vanbeckevoort kwam langs om te praten over zijn nieuwe Liszt-cd 'Reflections'.

liebrecht over reflections

Attila Bakiroglu is programmator van het festival van Turkse wereldmuziek Istanbul Ekspress in de Centrale en de Handelsbeurs in Gent. Hij vertelt ons wat we zeker niet mogen missen.

10/11 Istanbul Ekspres 3 tips

En rond diezelfde tijd is er ook nog Jazz Brugge. Jazzpianist Free Desmyter baseert zich voor zijn nieuwe creatie op de Takenouchi-documenten die onze planeet van 20.000 jaar geleden beschrijven. Hij werkt hiervoor samen met 11 muzikanten uit verschillende windstreken. Jazz, oriëntaalse muziek en hedendaags klassiek gaan hand in hand. Hij komt bij Olav uitleggen wat die Takenouchi-documenten zijn en hoe ze zijn muziek beïnvloeden.

10/11 Free Desmyter

En dan hebben we het nog niet gehad over de Rosenkranzsonates van Heinrich I.F. Biber. Rachel Podger speelt die in AMUZ op een steeds anders gestemde viool. Een huzarenstuk, maar in godsnaam waarom? Producer Liesbet Vereertbrugghen legt dat even haarfijn uit.

Rozenkrans voor website

Mark Janssens neemt zijn wekelijkse loopje met de wereld van de ernstige muziek.

10/11 Tijdingen Mark

En het loopje van de week gaat naar organist Pieter De Vos.

10/11 Loopje Pieter De Vos

Music Matters, op zaterdag 10 november 2018, van 14 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Marc Van Rompaey

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.