Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Music Matters danst de Finse tango

Music Matters danst de Finse tangoBlijf verwonderd!

Volgende week start het Nordic Festival in BOZAR. Programmator wereldmuziek Tony Van der Eecken laat ons alvast het Noorderlicht zien.
© VRT rr

Finse tango

Op 10 oktober gaat in BOZAR het Nordic Festival officieel van start. Tien dagen lang kunnen we ons gaan vergapen aan de mooiste klanken uit het Hoge Noorden, van bekende componisten als Sibelius en Grieg tot jazz en elektronische muziek.

Het festival is een samenwerking tussen de verschillende afdelingen van BOZAR waarbij alle culturele uithoeken van Scandinavië worden verkend. Naast muziek is er dus ook ruimte voor onder andere cinema en dans.

Wat misschien wel het meest in het oog springt is het concert met Finse tango's. De Finnen zijn dol op deze dans, ze omschrijven het genre zelfs als hun nationale muziek. Programmator Tony Van der Eecken kwam in Music Matters langs om uit te leggen hoe het precies zit.

Volgens Van der Eecken verschilt de tango uit Finland enorm met die uit Argentinië. Waar de dans in Zuid-Amerika agressief en sensueel van aard is, is de tango uit Scandinavië vooral zacht en melancholisch. Dat komt omdat de dans enorm populair was tijdens de Tweede Wereldoorlog. Finland was in die tijd bezet door de Sovjet-Unie en de Finnen zagen de tango als het middel om hun verlangen naar vrijheid en welzijn uit te drukken.

Tijdens het concert zal de Finse bas Matti Salminen de tangoliederen gaan zingen. Saminen is vooral bekend van zijn rollen in verschillende opera’s van Wagner, maar hij heeft ook behoorlijk wat Finse tango's op zijn naam staan. Als student zong hij namelijk de tango om zijn opleiding te kunnen betalen.

Het Nordic Festival loopt van 10 tot 20 oktober in BOZAR. Het hele programma vindt u hier.

2-10-19 Tony Van der Eecken

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Marc Van Rompaey

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.