Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Music Matters – De Week van de Koningin – Chiara Skerath en Rudolf Werthen

Music Matters – De Week van de Koningin – Chiara Skerath en Rudolf WerthenBlijf verwonderd!

Deelnemen aan een internationaal concours is een heuse onderneming, maar hoe kijken onze prijswinnaars, laureaten en halvefinalisten terug op hun deelname aan de Koningin Elisabethwedstrijd? Welke herinnering zal hen altijd bijblijven en hoe droeg de wedstrijd bij tot hun verdere carrière en ontwikkeling als muzikant? En vooral: hoe verloopt het muzikale leven momenteel? Sopraan Chiara Skerath en violist Rudolf Werthen geven de aftrap!
© Capucine de Chocqeuse

Sopraan Chiara Skerath

Tijdens de editie voor zang in 2014 luisterden we met veel trots naar de drie Belgische finalisten, Jodie Devos, Sheva Tehoval en Chiara Skerath. De Koreaanse Sumi Whang haalde de Eerste Prijs, Jodie Devos werd tweede, Chiara Skerath zesde en Sheva Tehoval werd alfabetisch onder de laureaten gerangschikt.

 

Chiara Skerath groeide op in Leuven. Op haar 18de kreeg ze de Zwitserse nationaliteit (haar moeder is Zwitserse), maar door een onverklaarbare administratief gebeuren, verloor Skerath de Belgische nationaliteit, waardoor ze als Zwitserse aan het concours deelnam.

Als klein meisje was ze betoverd door talrijke operaproducties. Haar familie had namelijk jarenlang een abonnement bij De Munt in Brussel. Dat ze wilde meedoen aan de Koningin Elisabethwedstrijd, was voor Skerath een grote droom en als ze een finaleplaats kon bemachtigen, dan was het plaatje compleet. De rest is geschiedenis. Toch had ze al een mooie carrière als professionele zangeres. Na het concours stond een productie van Die Fledermaus met Marc Minkowski in haar agenda.

Enkele jaren later woont Skerath in Frankrijk. Ze staat regelmatig op scène van de Franse operahuizen in verscheidene rollen. Vorige maand tipte het Britse klassiekemuziekmagazine Gramophone haar als ‘One to Watch’, naar aanleiding van de nieuwe cd van The Mozartists onder leiding van Ian Page waarop ze aria’s van onder meer Jommelli, Gluck en Traetta zingt. Skerath heeft inderdaad een sterke reputatie als Mozartvertolker, maar ook het repertoire van Donizetti, Strauss en My Fair Lady (Eliza Doolittle) staat op haar CV.

Chiara is an amazing force of nature. She’s got fantastic presence, and is a wonderful artist, really dynamic and with a very positive spirit, which comes across in her singing – I think she’s going to have an amazing future.
Ian Page (The Mozartists)
25/05/20 Chiara Skerath over haar deelname aan de KEW 2014

1971 was het jaar waarin de Mechelse violist Rudolf Werthen en de Gentse Edith Volckaert de finale haalden. Hij behaalde de Zevende Prijs, nadat de vermoeidheid vlak voor het einde van zijn concerto (Sibelius) hem parten speelde. Desondanks heeft Werthen een mooie muzikale carrière achter de rug. Met Edith (die uiteindelijk de Vierde Prijs behaalde) herinnert hij zich nog de mooie concerttournees. De wedstrijd bracht hem ook in contact met dirigenten en orkesten die zijn carrière als solist zouden bepalen.

Rudolf Werthen was de stichter en artistieke directeur van het internationaal befaamde I Musici Fiamminghi (I Fiammanhgi bestond van 1984-2003). Voor het Amerikaanse platenlabel Telarc nam hij samen met het ensemble de muziek van Pärt, Hovhaness, Gorecki, Corigliano, Kancheli, Vasks, Takemitsu, Tavener, Piazzolla en Orlando di Lasso op. Vier jaar later werd hij benoemd tot muzikaal directeur van de Vlaamse Opera. Werthen was ook jarenlang verbonden aan het Koninklijk Conservatorium van Gent (waar hij ook had gestudeerd). Jarenlang was hij een van de vaste commentatoren in het panellid van de openbare omroep tijdens de viooledities van de Koningin Elisabethwedstrijd.

Beluister het gesprek met Rudolf Werthen hieronder.

25/05/20 Rudolf Werthen over zijn deelname aan de KEW 1971

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Marc Van Rompaey

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.