Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Music Matters - De week van de koningin - Liebrecht Vanbeckevoort en Roel Dieltiens

Music Matters - De week van de koningin - Liebrecht Vanbeckevoort en Roel DieltiensKlassieke muziek

Na Jan Michiels in 1991 was het lang wachten op een Belg in de finale piano. In 2007 leverde Liebrecht Vanbeckevoort een prachtprestatie: hij werd zesde! Sinds 2017 is er ook een Elisabethwedstrijd voor cello. Roel Dieltiens was bij elke stap betrokken: van het samenstellen van het programma, over het bekijken van meer dan 200 video's, tot het bepalen van de winnaar.
© Merlijn Doomernik

Roel Dieltiens

Liebrecht Vanbeckevoort

Het was voorbestemd dat Liebrecht Vanbeckevoort ooit in de Koningin Elisabethwedstrijd zou staan. In 1993, toen Liebrecht 9 was, kocht zijn moeder een tv... speciaal om naar het concours te kunnen kijken! Zijn docent Jan Michiels, die in 1991 zelf in de finale stond, gaf Liebrecht dat laatste duwtje richting de wedstrijd.

2007 was een topjaar voor de Belgen, want maar liefst 5 landgenoten stootten in dat jaar door naar de halve finale! Liebrecht had het gezelschap van Julien Gernay, Nikolaas Kende, Philippe Raskin en Lucas Blondeel. Uiteindelijk ging Liebrecht als enige Belg naar de finale en sleepte hij daar niet alleen de zesde prijs, maar ook de publieksprijzen van zowel VRT als RTBF in de wacht. 

Sindsdien bouwde hij een stevige internationale carrière op, zowel als solopianist als in ensembles met onder anderen Ning Kam, Severin Von Eckardstein, Thomas Blondelle, Jef Neve en Roeland Hendrickx.

Liebrechts meest recente solo-cd dateert uit 2018: Reflections, met muziek van Franz Liszt. Momenteel werkt hij met het Roeland Hendrickx Ensemble aan een opname van o.a. Saint-Saëns. 

Daarnaast is Liebrecht gastdocent piano aan het Lemmensinstituut in Leuven en is hij artistiek leider van het zomerfestival Klassiek Leeft Meesterlijk in Knokke-Heist. Hij hoopt, samen met de hele ploeg, dat het festival in een creatieve vorm kan plaatsvinden deze zomer. 

Music Matters 28/05 Liebrecht Vanbeckevoort

Roel Dieltiens

In 2015 werd bekendgemaakt dat de cello zou worden toegevoegd aan de Koningin Elisabethwedstrijd. De een kon zijn vreugde niet op, terwijl de ander zuchtte dat er wel een Koreaan zou winnen die het concerto van Dvorak had gespeeld. Uiteindelijk werd het de Fransman Victor Julien-Laferrière, die tijdens zijn finale het eerste concerto van Sjostakovitsj bracht.

Toen de organisatoren op zoek gingen naar een Vlaamse cellist om deel uit te maken van de artistieke commissie kwamen ze als vanzelf uit bij Roel Dieltiens. Hij bouwde een enorme internationale carrière uit en kent zowel het barokke als het latere repertoire van binnen en van buiten. Hij doceert cello aan de Zürcher Hochschule der Künste in het Zwitserse Zürich én jureerde al in heel wat cellowedstrijden. Samen met de andere leden van de commissie (Arie Van Lysebeth, Gary Hoffman, Frans Helmerson en Marie Hallynck) legde hij het programma vast, bekeek de meer dan 200 auditievideo's en maakte ook deel uit van de jury bij elke ronde. Dé man dus om een inkijk te geven in hoe het er aan de andere kant van de jurytafel aan toe gaat! 

Music Matters 28/05 Roel Dieltiens

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Vincent Goris

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.