Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Music Matters – De Week van de Koningin – Yannick Van de Velde en Werner Van Mechelen

Music Matters – De Week van de Koningin – Yannick Van de Velde en Werner Van MechelenBlijf verwonderd!

Pianist Yannick Van de Velde nam tweemaal deel aan de Koningin Elisabethwedstrijd en bas-bariton Werner Van Mechelen haalde de finaleronde van de allereerste editie van het concours voor zang.
© https://www.wernervanmechelen.eu/gallery/

Werner Van Mechelen

De piano-edities van de Koningin Elisabethwedstrijd in 2013 en 2016 waren een mooie verrijking van het muzieklandschap met eersteprijswinnaars Boris Giltburg en Lukas Vondracek, en met andere laureaten als Andrew Tyson, Dmitry Shishkin en Rémi Geniet. 2013 was ook het jaar waarin we bijzonder trots waren op onze halvefinalisten Stephanie Proot en Yannick Van de Velde. In 2016 hadden we opnieuw twee Belgen in de selectie, namelijk Florian Noack en opnieuw Yannick Van de Velde. Het avontuur eindigde jammer genoeg na de eerste ronde.

In 2017 startte Yannick PianoFest in Sint-Niklaas, een meerdaags muziekevenement met masterclasses voor jonge beloftevolle pianisten en met concerten van de nationale en internationale top binnen de muziekwereld. Vorig jaar nam de Japanse pianist Ken Nakasako deel aan zo’n masterclass en volgend jaar zal hij deelnemen aan de uitgestelde Koningin Elisabethwedstrijd voor piano 2021!

In 2019 nam hij samen met pianist Jean-Claude Vanden Eynden het artistieke gedeelte over van het zomerfestival Musicorum, het voormalige Miniemenfestival dat begin jaren ’80 ontstond. Voor de komende editie zal de organisatie heel inventief zijn. Het gratis festival zal nu een keer per week online doorgaan i.p.v. de in totaal 44 geplande concerten verspreid over de werkdagen van de zomermaanden. Zo blijft het concertleven nog een beetje bij ons!

Beluister het gesprek met Yannick Van de Velde hieronder.

26/05/2020 Yannick Van de Velde over zijn deelnames aan de KEW

Bas-Bariton Werner Van Mechelen trad samen met Marie-Noëlle de Callataÿ als eerste Belgen aan in de Koningin Elisabethwedstrijd voor zang die in 1988 in het leven werd geroepen. Deze editie was tevens het veelbesproken (enige) hoogtepunt in de carrière van Aga Winska, de Eerste Prijs-winnaar... Van Mechelen ontving de Negende Prijs (Prijs van de provincie Oost-Vlaanderen). Na zijn deelname was hij jarenlang te gast in de commentaarloges tijdens de volgende edities voor zang. Tot op vandaag beschouwt hij het laureaatschap als een mooi visitekaartje.

Werner Van Mechelen heeft ondertussen een sterk parcours afgelegd. 2017 was een van de hoogtepunten met de rol van Klingsor in de Parsifal-productie van de Bayreuther Festspiele.
Doorheen de jaren fietste Van Mechelen doorheen het Duitse en Italiaanse repertoire van oude muziek tot en met moderne muziek. Centraal staan de opera’s van Wagner waarin hij verschillende rollen zong voor onder meer de deutsche Oper Berlin (Alberich/Der Ring des Nibelungen), de Staatsoper Hamburg, de Festspiele Erl en de Saarländische Staatstheater Saarbrücke (Wolfram/Tännhauser) en als Heerrufer in De Munt (Lohengrin).

Volgend seizoen is hij te horen in een liedrecital in de opera van Antwerpen en in de productie Verlaine, le poète maudit en in het operarepertoire zullen we hem kunnen bewonderen in werk van Verdi, Mozart en Peter Benoit.

Beluister het interview met Werner Van Mechelen hieronder.

26/05/2020 Werner Van Mechelen over zijn deelname aan de allereerste editie van de KEW voor zang

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Vincent Goris

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.