Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Music Matters en de muzikale zorgverleners: Donia Surowiec

Music Matters en de muzikale zorgverleners: Donia SurowiecBlijf verwonderd!

In de laatste week voor de kerstvakantie gaat Music Matters op zoek naar muzikale zorgverleners, professionele muzikanten die hun talent ten dienste stellen van kwetsbare groepen. Vandaag deelt dirigent Donia Surowiec haar ervaringen als koorleider in de gevangenis van Leuven Centraal.
© Koen Van Boxem

Donia Surowiec in het zangatelier van Leuven Centraal

Een Brug Tussen Twee Werelden is het sociaal programma van De Munt dat sinds 1999 bestaat. Het doel is om een kwetsbaar en kansarm volwassen publiek te laten genieten van cultuur, muziek, zang en opera. Een Brug Tussen Twee Werelden ontsluit zich in drie grote activiteiten: koorzangateliers op verschillende plaatsen (De Munt, rusthuizen, OCMW, dagcentra en penitentiaire instellingen), 5000 tickets per jaar voor voorstellingen in De Munt en kamermuziekconcerten en recitals met solisten van het Orkest van de Munt, of het Koor van de Munt, of de Academie van de Munt.

Het artistieke team bestaat uit 12 koorleiders en 2 pianisten. Donia Surowiec is een van hen. Een bevlogen dirigent die al heel wat ervaringen met diverse doelgroepen heeft opgedaan. Sinds 2011 trekt ze wekelijks naar de gevangenis van Leuven Centraal waar ze 2 uren met een handvol gedetineerden aan uiteenlopend repertoire werkt.

14/12/2020 Donia Surowiec is dirigent van het koor in de gevangenis van Leuven Centraal

Hoboïst Dirk Proost heeft een grote passie voor hedendaagse muziek dat hij niet alleen zijn leerlingen in de muziekacademie van Lier aanstookt maar ook bedrijfsmedewerkers en achtergestelde groepen met kansarmen, vluchtelingen en gevangenen. Dat doet hij vooral met de multidisciplinaire projecten MULTICOLORS en IN/OUT, Escape through Art.

In dit laatste project richt hij zich vooral op gedetineerden. Binnen de gevangenismuren worden creatieve projecten opgezet en gefilmd. Dit materiaal gaat ‘voor verwerking’ naar het labo van de academie van Lier en het conservatorium van Antwerpen. Met de resultaten wordt een nieuwe voorstelling gemaakt waarin alle medewerkers hetzij live, hetzij via video participeren.

Dirk Proost werd in de zomer van 2019 uitgenodigd door The Royal College of Music (Londen) om zijn methodiek toe te lichten. Gevangenissen in Amerika, Noorwegen, België en Engeland participeerden hierbij. Ook sprak hij tijdens internationale conferenties zoals in Porto en Helsinki.

Meer informatie vindt u op Dirks website.

11-03-2020 Dirk Proost

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Vincent Goris

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.