Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Music Matters en de Week van de Belgische Muziek: Eliane Rodrigues

Music Matters en de Week van de Belgische Muziek: Eliane RodriguesBlijf verwonderd!

Voor de Week van de Belgische muziek vroegen we aan muzikanten die in België wonen of verankerd zijn welke Belgische componisten en werken zeker in onze playlist moeten staan. Als laatste deze week is het de beurt aan het pianowonder Eliane Rodrigues.
© www.elianerodrigues.com

pianiste Eliane Rodrigues

Eliane Rodrigues werd geboren in Rio de Janeiro, Brazilië. Al op 3-jarige leeftijd begon ze met componeren, als 5-jarige speelde ze haar eerste recital en als 6-jarige concerteerde ze al met orkest. Ze nam deel aan talrijke wedstrijden en won als 18-jarige de prijs "Gina Bachauer" op het Van Cliburn concours in de Verenigde Staten.

Met amper 14 dollar trok ze naar België om les te volgen bij onder andere Jacques Detiège. In 1983 werd ze laureate van de Koningin Elisabethwedstrijd. Eliane bouwde een indrukwekkende carrière uit als soliste. Ze werd ook de spilfiguur van een jaarlijks festival in Zwitserland, Música Romântica, waar zij niet enkel soleerde, maar ook dirigeerde en componeerde. Verder doceert Eliane Rodrigues al 20 jaar piano aan het Koninklijk Conservatorium te Antwerpen. 

Momenteel kan je iedere zaterdag om 15 uur concerten volgen, die ze vanuit haar woonkamer live streamt op facebook.

Eén favoriete Belgische compositie kiezen was niet makkelijk voor Eliane Rodrigues. Ze kiest voor het 4e concerto voor piano van Frédéric Devreese: het opgelegd werk in de finaleweek van de Elisabethwedstrijd in 1983. Waarom dit werk zo belangrijk is voor haar, ontdek je in het gesprek hieronder.

11/02/2021 Eliane Rodrigues - Week van de Belgische Muziek
Eliane Rodrigues & Olav Grondelaers in Music Matters - 11/02/2021

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Vincent Goris

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.