Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Music Matters en Der Schauspieldirektor (De Munt)

Music Matters en Der Schauspieldirektor (De Munt)Blijf verwonderd!

De drie Brusselse schouwburgdirecteuren Peter de Caluwe (De Munt), Michael De Cock (KVS) en Fabrice Murgia (Théâtre National) slaan de handen in elkaar voor een productie van Mozarts Der Schauspieldirektor. Klara-collega Sylvia Broeckaert volgde het thuis vanop de eerste rij.
© P. Claes

Michael De Cock, Peter De Caluwé en Fabrice Murgia

“Dit werk stelt de vraag óf je theater mag spelen en hoe je dat moet doen. Het vandaag brengen is symbolisch.”
Peter De Caluwe (podcast Weerklanken)
22/02/2021 Sylvia Broeckaert over Der Schauspieldirektor van Mozart

Der Schauspieldirektor (1786) is een “komedie met muziek in één bedrijf” die W.A. Mozart ten tijde van Le Nozze di Figaro schreef. De opera is opvallend want ze duurt slechts een uur, en de partituur vraagt vier zangers en géén koor. De vier zangers spelen trouwens rivaliserende ego's die zich voorbereiden op een theatervoorstelling. Zo voel je meteen de farce in dit stuk aan. Mozart had toen al genoeg ervaring in de bruisende opera- en theaterwereld om een parodiërende opera te schrijven. In Der Schauspieldirektor krijgen we een komische voorstelling van de theaterwereld voor en achter de schermen: hoe theater gemaakt wordt, wat is de rol van een publiek, hoe wordt het theater gefinancierd... Een brandend actueel werk dus!

De drie Brusselse schouwburgdirecteuren Peter de Caluwe (De Munt), Michael De Cock (KVS) en Fabrice Murgia (Théâtre National) slaan hiervoor de handen in elkaar. In de gloednieuwe podcast van De Munt 'Weerklanken' komt onder meer deze productie aan bod. Sopraan Emma Posman en Inge Spinette zorgen voor muzikale intermezzo's, fragmenten uit Der Schauspieldirektor.

Lees hier de samenvatting van de recensie

Beluister de podcast Weerklanken, via deze link.

Der Schauspieldirektor gaat door op 19 februari 2021 en wordt live gestreamd. Nadien is de voorstelling tot en met 26 februari te ontdekken. Meer info, klik hier.

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Vincent Goris

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.