Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Music Matters met een Deens sausje

Music Matters met een Deens sausjeBlijf verwonderd!

Sopraan Ilse Eerens zong de Mattheüspassie en hield een dagboek bij. Pianist Jan Lust nam een cd op met Bachtranscripties. We gingen een kijkje nemen op de Internationale Carl Nielsenwedstrijd in Odense (Denemarken) en op de uitreiking van de Ceciliaprijzen in Flagey. En we vieren de 90ste verjaardag van componist Frits Celis. Tijd voor taart!
© VRT rr/ Olav Grondelaers

Frits Celis

Sopraan Ilse Eerens zong vorige week twee keer de Mattheüspassie van Bach in de Frauenkirche van Dresden en in het Gewandhaus van Leipzig. Ze neemt ons in haar audiodagboek mee naar deze bijzondere concerten.

6/4 Dagboek Ilse Eerens

Pianist Jan Lust nam een dubbel-cd op met transcripties van muziek van Johann Sebastian Bach. Op zijn cd staan transcripties van onder andere Franz Liszt, Ferruccio Busoni en onze eigen Janpieter Biesemans.

6/4 jan lust

Carlo Siau ging voor ons naar de Internationale Carl Nielsenwedstrijd voor viool, klarinet en fluit in Odense (Denemarken). De jury van deze wedstrijd bestaat uit schitterende namen en we horen dan ook heel graag hoe zij de wedstrijd beleven. Carlo brengt ook een reactie van de winnaars in de verschillende categorieën mee en hij vertelt ons hoe het er achter de schermen aan toe ging.

6/4 Carl Nielsen Competition met Carlo

We praten na over de uitreiking van de Caeciliaprijzen, afgelopen dinsdag in Flagey. De Caeciliaprijzen worden elk jaar uitgereikt door de Vereniging van de Belgische muziekpers: de secretaris van die vereniging is Roger Creyf, oud-medewerker van de nieuwsdienst. Hij heeft volgens ons een goeie kijk op de impact van al die prijzen en de rol die de muziekpers nog speelt in ons land. 

6/4 Roger Creyf over Caeciliaprijzen

De Belgische componist Frits Celis wordt op 11 april 90 jaar. Dat laten we natuurlijk niet onopgemerkt voorbijgaan. Olav ging hem thuis in Antwerpen feliciteren en sprak met hem over zijn leven in muziek. Hieronder vindt u een korte versie van het gesprek en het integrale interview terug. Geniet ervan!

6/4 Frits Celis korter gesprek
6/4 Gesprek Frits Celis volledig

En tenslotte testen we Mark Janssens op zijn kennis van de Vlaamsche spreekwoorden.

6/4 Tijdingen met Mark

Music Matters, op zaterdag 6 april van 14 tot 18 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Vincent Goris

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.