Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Music Matters met feest en festival

Music Matters met feest en festivalBlijf verwonderd!

De Klara's zijn uitgereikt, het feestgedruis van het Klarafestival 2019 echoot nog volop en ook bij Music Matters houden we het energiepeil hoog. Eric Sleichim van het saxofoonkwartet BL!NDMAN vertelt in zijn audiodagboek over hun verjaardagsconcerten. Hans Vervenne geeft uitleg bij de Steinway Piano Competition. Jong jazztalent Hendrik Lasure neemt ons mee naar het eerste Jazz Catsfestival en componist Thomas Smetryns heeft een wel heel bijzonder geboortegeschenk voor zijn vrienden.
©Thomas Geuens

Hendrik Lasure

Sinds 1988 gaat het saxofoonkwartet BL!NDMAN van Eric Sleichim op zoek naar nieuwe speeltechnieken en bijzonder repertoire. Hun jarenlange ervaring leidde tot de ontwikkeling van in totaal 4 kwartetten (sax, drums strings en hybrid). Het collectief blaast 30 kaarsjes uit. Erich Sleichim vertelt in zijn audiodagboek oven hun verjaardagconcerten.

30/3 dagboek Eric Sleichim

Op 31 maart in BOZAR spelen 12 jonge muzikanten uit 3 leeftijdscategorieën (van 13 tot 19 jaar) hun finalerecital in de Steinway Pianowedstrijd voor de Jeugd. Pianofanaat Hans Vervenne is hoofdconsultant bij Steinway België en laat ons proeven van de wedstrijdsfeer.

30/3 Hans Vervenne

De Gentse componist Thomas Smetryns schreef af en toe bij een geboorte van kinderen van vrienden een korte pianocompositie op A4-formaat. Andere composities slopen doorheen de jaren ook binnen in de cyclus. Met pianist Daan Vandewalle nam hij het werk met de gepaste titel Newborns bij het label Smeraldina-Rima op. De plaat kan u hier bestellen en het digitale album vindt u hier.

30/3 Thomas Smetryns

Nog tot 10 april 2019 vindt in Concertgebouw Brugge het Kosmosfestival plaats. De Bruggelingen staan twee weken intens stil bij de pracht en kracht van ons heelal met een spannend programma vol muziek, tentoonstellingen, workshops en lezingen. 

De 22-jarige jazzmuzikant Hendrik Lasure uitte zich al sterk in formaties als Orange Moon, Thunderblender en vooral SCHNTZL. Op het allereerste Jazz Catsfestival in Kortrijk speelt hij met zijn nieuwe groep warm bad, een saxofoon-pianokwartet met drie gitaren.

30/3 Hendrik Lasure

Mark Janssens komt ook deze week langs in de studio en brengt nieuws mee over de Scala in Milaan, over cellist Yo-Yo Ma en over sopraan Edita Gruberová.

30/3 Tijdingen

Bart Verbeke probeert al jaren de Goldbergvariaties in een nieuw kleedje te steken en is daar ook al aardig in geslaagd. Hij speelt het loopje van de week en u kan zijn werk gaan beluisteren op deze pagina.

30/3 Loopje Bart Verbeke

Music Matters, op zaterdag 30 maart van 14 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Marc Van Rompaey

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.