Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Music Matters met Thomas Blondelle en de nieuwe cd van Taxiwars

Music Matters met Thomas Blondelle en de nieuwe cd van TaxiwarsBlijf verwonderd!

Tenor Thomas Blondelle zingt dit weekend als een van de solisten de Canto General van Mikis Theodorakis en Robin Verheyen en Tom Barman komen hun nieuwe cd Artificial Horizon voorstellen.
© Kris Dewitte

De leden van TaxiWars: Antoine Pierre, Nicolas Thys, Robin Verheyen en Tom Barman

De tenor Thomas Blondelle is al sinds 2006 sterk verbonden met de klassieke muziekscene in Duitsland. In 2011 kaapte hij nog de 2de plaats in de Koningin Elisabethwedstrijd. In ons land is hij de laatste jaren vooral te gast als solist met deCHORALE, het oratoriumkoor uit Antwerpen. Met datzelfde koor zingt Thomas samen met Melike Tarhan het oratorium Canto General van de Griekse muzikant-componist Mikis Theodorakis.

De tekst van het oratorium gaat terug op het gelijknamige opus magnum van de Chileense dichter Pablo Neruda. Canto General is een poëtische kroniek over het volledige Latijns-Amerikaanse werelddeel.
In 1971 kreeg Neruda voor zijn aanzienlijke oeuvre de Nobelprijs voor letterkunde. In datzelfde jaar hoorde Mikis Theodorakis in de Chileense havenstad Valparaiso een muzikale voordracht van Neruda’s gedichten, waarna Theodorakis besloot om Canto General op muziek te zetten.

De twee ontmoeten elkaar voor de eerste keer in Parijs. Theodorakis ontvluchtte het zware regime van zijn thuisland Griekenland en Neruda werkte in de Franse hoofdstad aan de Chileense ambassade. Neruda zou bij een tweede ontmoeting gevraagd hebben om enkele gedichten toe te voegen aan Theodorakis’ compositie.

Thomas Blondelle

Jazzsaxofonist Robin Verheyen en dEUS-frontman Tom Barman vormen het muzikale en creatieve brein achter TaxiWars. Met hun derde studioalbum Artificial Horizon blijkt nog maar eens dat de muziek van TaxiWars niet in hokjes te duwen is. Ook hun speellocaties getuigen hiervan. TaxiWars speelde al op de podia van Gent Jazz, North Sea Jazz en Jazz Middelheim, maar in 2016 stond de groep nog in de Wablieft op Pukkelpop.

Op zondag 10 november stellen ze Artificial Horizon voor in de AB in Brussel.

7-11-2019 Taxi Wars

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Vincent Goris

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.