Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Music Matters op 10 juni met Maarten Van Ingelgem

Music Matters op 10 juni met Maarten Van IngelgemBlijf verwonderd!

De World Choir Games vormen het tweejaarlijkse mekka voor koren in alle vormen en maten. De 11de editie strijkt neer in Antwerpen en Gent, niet in 2020 zoals gepland, maar in juli 2021. Componist-pianist Maarten Van Ingelgem is artistiek directeur van het grote koorfeest.
© Jochen Schollaert

Maarten Van Ingelgem is artistiek directeur van de World Choir Games in Vlaanderen

Sinds het begin van het nieuwe millennium bouwde de koorfestival- en koorwedstrijdorganisatie INTERKULTUR aan het format van de World Choir Games. Het is de muzikale tegenhanger van de Olympische Spelen zeg maar, dan wel specifiek voor koren. Om de twee jaar organiseert een geselecteerd land de grootste internationale koorwedstrijd. Landen als Oostenrijk, Korea, China, De VS en Rusland gingen vooraf. Volgend jaar is België (Vlaanderen) aan de beurt: van 2 tot en met 12 juli 2021.

Om een idee te geven over de internationale allure van de wedstrijd: 27 000 deelnemers uit ongeveer 70 landen passeren op 11 dagen de revue voor een internationale jury. Er zijn maar liefst 27 categorieën aan verschillende koorbezettingen en genres. De koorwedstrijd is goed voor zo’n 300 000 toeschouwers!

Elke editie van de World Choir Games heeft ook een officieel lied. Die eer viel te beurt aan componist Kurt Bikkembergs. Hij schreef het lied Listen met een tekst gebaseerd op het gedicht Love’s Philosophy van Shelley en op enkele Indiaanse zegswijzen. Het lied is een boodschap van de mens aan de natuur en het roept op om zorg te dragen voor de natuur, want de natuur draagt ook immers zorg voor ons.

Geen grootschalig feest zonder enthousiaste vrijwilligers! Wie graag achter de schermen van World Choir Games wil meewerken, kan zich via volgende link aanmelden.

Vanaf vandaag kan u stemmen voor het beste of leukste virtuele koor van Vlaanderen. Klik hier en breng uw stem uit via de webpagina van Koor & Stem.

Beluister het interview met Maarten Van Ingelgem hieronder.

10/06/2020 Maarten Van Ingelgem over de World Choir Games 2021
© Klara
Olav Grondelaers en Maarten Van Ingelgem in de radiostudio

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Vincent Goris

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.