Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Music Matters op 10 maart met Wim Henderickx

Music Matters op 10 maart met Wim HenderickxBlijf verwonderd!

Twee van zijn composities worden vertolkt op het Klarafestival én hij heeft net een CD uitgebracht met zijn werk "Revelations": hoog tijd dus voor een gespek met Belgische componist Wim Henderickx.
© D. Franssens

Wim Henderickx

Op zaterdag 13 maart gaat het Klarafestival van start, met Wim Henderickx als centrale artiest. Maar liefst twee werken van hem gaan daar in première. Enerzijds "Songs of Nature", gebaseerd op de Neun deutsche Arien van Georg Friedrich Händel. Het is een aanklacht tegen de vervuiling, waarbij je de muziek van Händel hoort als ode aan de natuur. Daarnaast, én daarin verweven, komt de muziek van Henderickx, die voor wat meer donkerte en ondertonen zorgt. 

Anderzijds gaat ook het werk "Parvati, remover of bad energy", deel van de Sacred Places Cyclus, in première. Deze compositie ontstond door de ervaringen van Wim Henderickx tijdens zijn verblijf in Kathmandu, Nepal. De spiritualiteit die hij daar ervaarde op verschillende locaties liet een diepe indruk op hem na.

 

 

Als componist zoekt Wim vooral verbinding op. Verbinding tussen verleden en heden - van Händel naar Henderickx - maar ook verbinding tussen verschillende culturen, stijlperiodes én kunstuitingen.

Zo wordt op zaterdag 11 maart de multimediale voorstelling "Revelations" gelivestreamed op het digitale platform van deSingel. De voorstelling, waarvoor Wim Henderickx de muziek componeerde, ging in 2017 in première en werd speciaal aangepast aan het streamingmedium.

Revelations neemt de indrukwekkende visioenen van de 13e-eeuwse dichteres en mystica Hadewijch d’Anvers als uitgangspunt. In een setting waarin een individu, de sopraan Lore Binon, tegenover een koor geplaatst wordt, zoekt Revelations naar de kracht van visionaire ervaringen en extase in onze hedendaagse context. Wim Henderickx componeerde hiervoor een woordeloos werk, waarin inspiratie van middeleeuwse en renaissancemuziek voor vrouwenstemmen doorklinkt. Revelations is onlangs ook op cd uitgekomen, uitgevoerd door sopraan Lore Binon, het Vlaams Radiokoor, het HERMESensemble en Muziektheater Transparant. 

 

10/03/2021 - Wim Henderickx over Songs of Nature, Parvati en Revelations in Music Matters
Wim Henderickx & Olav Grondelaers in Music Matters

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Vincent Goris

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.