Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Music Matters op 10 september: uitkijken naar Gabriela Montero en Odegand

Music Matters op 10 september: uitkijken naar Gabriela Montero en OdegandBlijf verwonderd!

Op 11 september speelt pianiste Gabriela Montero samen met het Apollon Musagète Quartett. Véronique Rubens komt ons warm maken voor het programma van Schubert, Rachmaninov en Dvorak dat ze in de Singel zullen brengen. En het is weer Odegand-tijd! Dat betekent zo veel als de start van het festival van Vlaanderen Gent. Dat artistiek directeur Veerle Simoens enthousiast is lijdt geen twijfel.
© Shelley Mosman via imgartists.com

Gabriela Montero

Latin Concerto - Gabriela Montero

Gabriela Montero

De Venezolaanse Gabriela Montero is een beetje een vreemde eend in de pianowereld: waar uitgeschreven partituren en improvisaties normaal netjes gescheiden blijven, doet zij het gewoon allemaal. Ze tovert de heerlijkste improvisaties uit haar mouw en speelt met even veel liefde vooral romantisch en 20ste-eeuws repertoire. Het was haar mentor Marta Argerich die haar aanmoedigde om dat improvisatietalent verder uit te werken. Niet alleen in de muziek is ze trouwens gedreven: ze is een uitgesproken stem tegen het Venezolaanse regime, strijdt met Amnesty International voor mensenrechten en brengt tijdens haar concerten systematisch een muzikaal pleidooi tegen de ondergang van haar vaderland. Temperament en adrenaline leiden tot een soort swingende aanklacht!

Op het eerste zicht lijkt er aan haar concert in de Singel noch improvisatie, noch politiek vast te hangen. Maar je weet natuurlijk nooit welke inspiratie het moment brengt...

Gabriela Montero zit op het podium met het Apollon Musagète Quartett op woensdag 11 september in De Singel in Antwerpen:

Strijkkwartet nr 9 in g, D173 (Franz Schubert)
Pianosonate nr 2 in bes, opus 36 (Sergej Rachmaninov)
Pianokwintet in A, opus 81 (Antonín Dvorák)

Meer informatie over het concert vindt u hier

Op 20 september brengt Gabriela Montero haar nieuwste cd uit. Daarop haar eigen eerste pianoconcerto, het 'Latin Concerto', en het pianoconcerto in G groot van Maurice Ravel. Meer info daarover vindt u hier.

Music Matters 10-09 Véronique Rubens over Montero

OdeGand

Op zaterdag 14 september trekt Gent Festival Van Vlaanderen traditioneel het nieuwe cultuurseizoen op gang met OdeGand, het muzikale feest op en langs het Gentse water. Maar er is ook een en ander veranderd! Veerle Simoens, al jarenlang celliste en sinds drie jaar artistiek leidster bij het festival is nu de nieuwe algemeen directeur van Gent Festival van Vlaanderen. Het wordt voor haar dus een extra spannende editie, zeker omdat er organisatorisch ook heel wat aan het concept gesleuteld is. Er zijn verschillende OdeGand-routes uitgestippeld. Vooraf beslis je voor welke route en concerten je kaarten bestelt, en zo ben je zeker dat er een plekje voor jou wordt vrijgehouden én dat je de tijd hebt om rustig van de ene plek naar de andere te gaan. 

Odegand

Alle routes van het festival OdeGand passeren trouwens bij Klara! Greet Samyn verwelkomt in haar livestudio van 14.00 tot 18.00 uur Mauro Pawlowski & Spectra, het St. Georges Quintet, Sofie Van den Eynde & Saad Mahmood Jawad, Frank Nuyts, Jyotsna Srikanth en vele andere artiesten van het openingsfestival van Festival van Vlaanderen Gent. En met als 'huisorkest' Nathalie Loriers & Nicolas Thys. 

Meer informatie over het festival vindt u hier. Wil u meer weten over de liveuitzending dan kan u hier terecht.

Music Matters 10/09 Veerle Simoens over OdeGand

Berliner Philharmoniker

De Berliner Philharmoniker heeft een nieuwe chef-dirigent, en dat zullen we geweten hebben! Een video van het orkest spreekt in grote woorden over het nieuwe tijdperk dat zal aanbreken met dirigent Kirill Petrenko. Of hoe je met het ophemelen van de ene, de andere een veeg uit de pan kan geven...

Music Matters 10/09 Mark Janssens over Berliner Philharmoniker

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Marc Van Rompaey

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.