Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Music Matters op 11 maart 2020: Dirk Proost en Liesa Van der Aa

Music Matters op 11 maart 2020: Dirk Proost en Liesa Van der AaBlijf verwonderd!

Een dubbele portie Klara-winnaars in Music Matters. Zowel hoboïst en kunstenaar Dirk Proost (Klara Iedereen Klassiek) als muzikaal multitalent Liesa Van der Aa (Klara Speciale vermelding) komen hun winst in de uitzending vieren.
©VRT rr

Liesa Van der Aa

Samen met de luisteraars van Klara werd deze editie gezocht naar een man/vrouw die moeilijk bereikbare doelgroepen in contact brengt met klassieke muziek. En we hebben er een gevonden. Een man uit het muziekveld: hoboïst Dirk Proost.

Hij heeft daarnaast zo’n grote passie voor hedendaagse muziek dat hij niet alleen zijn leerlingen in de muziekacademie van Lier aanstookt maar ook bedrijfsmedewerkers en achtergestelde groepen met kansarmen, vluchtelingen en gevangenen. Dat doet hij vooral met de multidisciplinaire projecten MULTICOLORS en IN/OUT, Escape through Art.

In dit laatste project richt hij zich vooral op gedetineerden. Binnen de gevangenismuren worden creatieve projecten opgezet en gefilmd. Dit materiaal gaat ‘voor verwerking’ naar het labo van de academie van Lier en het conservatorium van Antwerpen. Met de resultaten wordt een nieuwe voorstelling gemaakt waarin alle medewerkers hetzij live, hetzij via video participeren.

Dirk Proost werd in de zomer van 2019 uitgenodigd door The Royal College of Music (Londen) om zijn methodiek toe te lichten. Gevangenissen in Amerika, Noorwegen, België en Engeland participeerden hierbij. Ook sprak hij tijdens internationale conferenties zoals in Porto en Helsinki.

Meer informatie vindt u op Dirks website.

11-03-2020 Dirk Proost

Liesa Van der Aa

Liesa Van der Aa (°1986) is een multitalent. Ze is actrice, zangeres, violiste, regisseur en componiste. In de muziekwereld maakte ze in 2011 internationale furore met haar solo-album Troops. Ze schreef muziek voor film (Cargo) en theater (Van den Vos van FC Bergman).

Een belangrijke verdere stap in haar carrière was ‘WOTH’, een driedelig conceptalbum en een muziektheaterproductie. Daarna volgden succesvolle samenwerkingen met onder meer Ictus en B.O.X. Met het door Liesa Van der Aa opgerichte muzikaal kunstenaarslaboratorium ONE TRICK PONY worden heel originele multidisciplinaire producties gerealiseerd.

Een hoogtepunt in 2019 was de creatie van Court of Choice - PLAY, een muzikale tenniswedstrijd voor acteurs en strijkkwartet én een internationaal gewaardeerde voltreffer tijdens het festival Opera21.

Eerder deze maand lanceerde Liesa haar nieuwe album 'Easy Alice' mét bijbehorende kortfilm. Alle speeldata vindt u op haar website.

11-03-2020 Liesa Van der Aa

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Marc Van Rompaey

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.