Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Music Matters op 11 september: Tony Decap en Kathleen Coessens

Music Matters op 11 september: Tony Decap en Kathleen CoessensBlijf verwonderd!

Altijd al willen weten hoe een Decap-orgel wordt gemaakt? Tony Decap houdt een opendeurendag. En Kathleen Coessens komt praten over filosofie en muziek.
© VRT rr

Decap-orgel

Altijd al willen weten hoe een Decap-orgel wordt gemaakt? Daar kunt u deze week achter komen want Decap houdt op vrijdag 13 en zaterdag 14 september een opendeurdag bij ‘Orgelfabriek Decap’ in Herentals.

De orgels staan niet alleen bekend om hun karakteristieke geluid maar ook voor hun prachtige decoraties. Het zijn vaak ook echte kunstwerken met grote houten fronten. Het begon met handgedraaide orgels, later werden ze aangedreven op gas en elektriciteit. Nu zit er ook allerlei software in. Weg pianorollen en orgelboeken, tegenwoordig wordt de muziek digitaal naar het orgel gestuurd.

Het is een echte familiezaak: Tony’s overgrootvader begon het bedrijf in Antwerpen in 1902. Het ging telkens over van vader op zoon. Tony is de 4de generatie. Hij maakt zich hard voor de verderde ontwikkeling van het orgel: van innovatieve software tot transporteerbare instrumenten. The man himself kwam vandaag langs bij Olav.

Tijdens de opendeurendag krijgt u inzicht in het bouwproces en zijn er demonstraties van de zelfspelende instrumenten. Ook kunt u luisteren naar concerten met als klapper een optreden van Bl!ndman op de zaterdagavond. Saxofonist Eric Sleichim en organist Reitze Smits arrangeerden de twee muziekstukken van Handel voor saxofoonkwintet en orgel.

De opendeurdagen vinden plaats op vrijdag 13 september vanaf 18.00 uur en op zaterdag 14 september vanaf 11 uur op de terreinen van Decap in Herentals. De fabriek bezoeken is gratis, voor de twee concerten moet je vooraf wel tickets kopen. Meer informatie vindt u op de webiste van Decap.

11-9-2019 Decap

Kathleen Coessens

© Saskia Vanderstichele
Kathleen Coessens

Filosofiehuis Het zoekend hert in Berchem bestaat 10 jaar en organiseert daarom op 14 en 15 september een jubileumfeest onder de titel ‘Het Dansende Denken van het Zoekend Hert’. 8 muzisch-filosofische gesprekken. Tijdens een van die sessies gaat Pianiste en essayiste Lieselotte Cortoos in gesprek met Kathleen Coessens, muzikante, doctor in de filosofie en directeur van het convervatorium van Brussel. Zij gaan het hebben over het belang van muziekfilosofie en (wetenschappelijk) onderzoek voor de artistieke praktijk. Gaandeweg wordt gefocust op de relatie tussen kunst, wijsbegeerte en wetenschap, de rol van de kunstenaar vandaag en andere vraagstukken die aandacht verdienen.

Volgens Kathleen liggen de twee werelden dichter bij elkaar dan gedacht. Zo doen musici onderzoek ter voorbereiding van hun concerten en opnames terwijl wetenschappers hun theoriën toetsen bij collega's en de maatschappij. In andere woorden, beide vakgebieden bewegen zich tussen de objectiviteit en de subjectiviteit.

Meer informatie over het evenement staat op de website van Het zoekend hert.

11-9-2019 Kathleen Coessens

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Marc Van Rompaey

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.