Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Music Matters op 12 december met Marlies De Munck en de nieuwe cd van Cecilia Bartoli

Music Matters op 12 december met Marlies De Munck en de nieuwe cd van Cecilia BartoliBlijf verwonderd!

We sluiten de voorlaatste week van Music Matters in 2019 af met twee onderzoekende dames. Muziekfilosoof Marlies De Munck gaat in haar nieuwe essay op zoek naar de kracht van de muzikant. De wereldster Cecilia Bartoli graaft opnieuw in het minder bekende barokrepertoire op haar nieuwe cd Farinelli.
© Uli Weber/Decca

Mezzosopraan Cecilia Bartoli brengt een eerbetoon aan Farinelli

Marlies De Munck (1979) promoveerde aan het Hoger Instituut voor Wijsbegeerte in Leuven met een proefschrift over het concept van muzikale betekenis. Nu doceert ze muziekfilosofie aan het Departement Wijsbegeerte van de Universiteit Antwerpen en aan het Koninklijk Conservatorium in Gent.


In 2017 bracht ze met het essay Waarom Chopin de regen niet wilde horen een duidelijk overzicht van de meest prangende debatten in de muziekfilosofie. Sinds vorige week kan u haar tweede essay De vlucht van de nachtegaal in de boekhandel kopen. Een emancipatorische tekst voor haar studenten aan het conservatorium die lijden aan faalangst en stress.


Beluister het interview met Marlies De Munck hieronder.

12/12/2019 Marlies De Munck over het essay De Vlucht van de Nachtegaal

Cecilia Bartoli (1966), de Italiaanse mezzosopraan van wereldformaat, maakte deze week nog bekend dat ze in januari 2023 de fakkel overneemt van Jean-Louis Grinda in de Opéra de Monte-Carlo. Naast de gangbare werken en rollen uit het operarepertoire bewees Bartoli op jonge leeftijd in 1997 met de vergeten aria’s van Antonio Vivaldi dat ze ook musicologisch onderzoek wil verrichten. The Vivaldi Album werd tegen alle verwachtingen in een groot succes. Ook op haar nieuwe cd Farinelli kiest ze onder meer voor Nicola Porpora’s (1686-1768) nooit eerder opgenomen aria Lusingato dalla speme.

Klara-collega Bart Tijskens heeft al viermaal de gelegenheid gehad om Cecilia Bartoli te ontmoeten! Beluister hieronder het interview met Bart Tijskens over die nieuwe cd.

 

Bart Tijskens over de cd Farinelli van Cecilia Bartoli

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Marc Van Rompaey

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.