Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Music Matters op 12 februari: Piet Swerts en Tan Dun

Music Matters op 12 februari: Piet Swerts en Tan DunKlassieke muziek

Piet Swerts wordt dit jaar 60 en blikt met zijn nieuwste werk 'Le Bestiaire' terug op zijn muzikale oeuvre. De beroemde Chinese dirigent-componist komt naar de Koningin Elisabethzaal in Antwerpen om daar van water een heus muziekinstrument te maken.
©epa

Tan Dun

Op vraag van het Roeland Hendrikx Ensemble schreef Piet Swerts een nieuw, fris kamermuziekwerk. Hij liet zich inspireren door Guillaume Apollinnaire’s iconische bundel 'Le Bestiaire' uit 1911 (met houtgravures van Raoul Dufy), waarin 26 dieren de revue passeren in korte, geestige gedichtjes: de pauw, de raaf, de muis, de rups.

Thematisch sluit 'Le Bestiaire' naadloos aan bij 'Le Carnaval des Animaux' (1886) van Camille Saint-Saëns. Net als Saint-Saëns verwerkt Piet Swerts in zijn dierenstuk ouder materiaal zodat hij een waar retrospectieve op zijn eigen werk creëert.

14 februari gaat dit stuk in Concertgebouw Brugge in première, daarna toert het ensemble door heel Vlaanderen.

Alle concertdata kunt u vinden op de website van het Roeland Hendrikx Ensemble.

12-02-2020 Piet Swerts

Water Concerto

Onder leiding van dirigent-componist Tan Dun brengt Antwerp Symphony op zaterdag 15 en zondag 16 februari een "spetterend" concert dat volledig in het teken staat van water. Dun zelf maakt van water een muziekinstrument in zijn Water Concerto.

De titel mag u gerust letterlijk nemen: de solopercussioniste Beibei Wang ruilt de slagvellen in voor wateroppervlakken tijdens dit bijzondere spektakel. Op het programma staan verder ook De Moldau van Smetana, Toward the Sea II van Takemitsu en Four sea interludes van Britten.

Tan Dun

Tan Dun werd geboren in 1957 in een dorp in Changsha in de Chinese provincie Hunan. Als kind was hij gefascineerd door de rituelen en ceremonies van de sjamaan van het dorp, die meestal op muziek werden gezet met natuurlijke objecten zoals rotsen en water. Hij sloot zich aan bij een ensemble van andere commune bewoners en leerde traditionele Chinese snaarinstrumenten bespelen.

Na een veerbootongeluk waarbij verschillende leden van een operagezelschap van Peking om het leven kwamen, werd Tan Dun ingeschakeld als violist en arrangeur. Dit eerste succes leverde hem een plaats in het orkest op en van daaruit ging hij in 1977 studeren aan het Centraal Conservatorium voor Muziek in Beijing. Dun is vooral bekend van zijn filmmuziek van de films Crouching Tiger, Hidden Dragon en Hero waarvoor hij een Grammy en een Oscar won.

Tan Dun speelt met Antwerp Symphony Orchestra op 15 februari in de Koningin Elisabethzaal in Antwerpen en op 16 februari in TivoliVredenburg in Utrecht (NL).

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Marc Van Rompaey

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.