Music Matters op 12 januari met Maya VerlaakBlijf verwonderd!

Maya Verlaak legt voor haar nieuwe plaat de evergreen Greensleeves onder de loep
Maya Verlaak ontdekte de liefde voor de hedendaagse muziek dankzij haar leerkracht Marc Maes. Als jongvolwassene trok ze naar het Conservatorium van Den Haag waar ze compositie studeerde. In 2019 behaalde ze een doctoraat aan de Birmingham City University. Ondertussen is Maya Verlaak al 3 jaar hoofdvakdocent compositie aan het Conservatorium van Amsterdam.
Wie in 2019 Maya Verlaaks creatie Hide and Seek voor Transit in Leuven zag, zal niet schrikken dat subversie, spel en verwondering de centrale thema’s in haar werk zijn. Humor en kritische reflectie liggen voor haar vaak niet ver uit elkaar. Het vaak uitgevoerde Tape Piece (2012) van Maya Verlaak en de Britse componist en performer Andy Ingamells is daarvan een gepast voorbeeld. Twee performers tapen elkaars lichaam simultaan waarop ze na een adempauze proberen los te breken uit de tape en van elkaar. Het werk evoceert de avant-gardistische tapecomposities uit de 20ste eeuw, denk maar aan de tape music van onder meer Pierre Schaeffer, Terry Riley, John Cage en Steve Reich, maar het is eveneens een evocatie van de complexe ritmische klankwereld van tape music door een choreografie van geluid en beweging. Tape Piece verscheen in oktober 2020 bij het Britse label NMC Recordings.
Haar recente plaat All English Music is Greensleves (Another Time, 2020) is geïnspireerd op een uitspraak van Maya Verlaaks voormalige compositiedocent aan het Conservatorium van Den Haag. Gilius van Bergeijk had haar eens grappend verteld dat alle Engelse componisten Greensleeves blijven herwerken. Het bracht haar tot vijf provocatieve werken die ze samen met violist Sarah Saviet, pianist Mark Knoop en met het Britse hedendaagsemuziekensemble Apartment House opnam.