Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Music Matters op 12 januari met Maya Verlaak

Music Matters op 12 januari met Maya VerlaakBlijf verwonderd!

De Gentse Maya Verlaak is een jonge componist en is hoofdvakdocent compositie aan het conservatorium van Amsterdam. Ze stelt haar nieuwe cd voor: ‘All English Music is Greensleeves’ een hedendaagse benadering van een Engelse evergreen.

Maya Verlaak legt voor haar nieuwe plaat de evergreen Greensleeves onder de loep

Maya Verlaak ontdekte de liefde voor de hedendaagse muziek dankzij haar leerkracht Marc Maes. Als jongvolwassene trok ze naar het Conservatorium van Den Haag waar ze compositie studeerde. In 2019 behaalde ze een doctoraat aan de Birmingham City University. Ondertussen is Maya Verlaak al 3 jaar hoofdvakdocent compositie aan het Conservatorium van Amsterdam.

Wie in 2019 Maya Verlaaks creatie Hide and Seek voor Transit in Leuven zag, zal niet schrikken dat subversie, spel en verwondering de centrale thema’s in haar werk zijn. Humor en kritische reflectie liggen voor haar vaak niet ver uit elkaar. Het vaak uitgevoerde Tape Piece (2012) van Maya Verlaak en de Britse componist en performer Andy Ingamells is daarvan een gepast voorbeeld. Twee performers tapen elkaars lichaam simultaan waarop ze na een adempauze proberen los te breken uit de tape en van elkaar. Het werk evoceert de avant-gardistische tapecomposities uit de 20ste eeuw, denk maar aan de tape music van onder meer Pierre Schaeffer, Terry Riley, John Cage en Steve Reich, maar het is eveneens een evocatie van de complexe ritmische klankwereld van tape music door een choreografie van geluid en beweging. Tape Piece verscheen in oktober 2020 bij het Britse label NMC Recordings.

Haar recente plaat All English Music is Greensleves (Another Time, 2020) is geïnspireerd op een uitspraak van Maya Verlaaks voormalige compositiedocent aan het Conservatorium van Den Haag. Gilius van Bergeijk had haar eens grappend verteld dat alle Engelse componisten Greensleeves blijven herwerken. Het bracht haar tot vijf provocatieve werken die ze samen met violist Sarah Saviet, pianist Mark Knoop en met het Britse hedendaagsemuziekensemble Apartment House opnam.

Via deze link kan u een cd-exemplaar bestellen.

12/01/2020 componist Maya Verlaak over haar album All English Music is Greensleeves

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Vincent Goris

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.