Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Music Matters op 12 mei met Eliane Rodrigues

Music Matters op 12 mei met Eliane RodriguesBlijf verwonderd!

Op 7 mei werd de nieuwe cd Aeternum van pianist Eliane Rodrigues gereleaset bij het label Navona. Eliane vertelt ons over de band tussen de muziek van Beethoven en Bach.
© Navona

De nieuwe cd van Eliane Rodrigues is een wapenfeit!

Het Latijnse bijwoord ‘aeternum’ betekent zoveel als ‘eeuwig’. De titel van Eliane Rodrigues’ nieuwe soloplaat belooft een vereeuwiging van de even onsterfelijke muziek van Bach en Beethoven. Centraal op het album staat een eigen transcriptie van Beethovens Vijfde Symfonie voor piano, geheel in de Laatromantische stijl. De transcriptie kwam tot stand op verzoek van bevriend pianist Robert Groslot die een herwerking voor piano van het eerste deel verzocht.

Beethoven speelde op z’n 11de haast het volledige wohltemperierte Klavier uit het hoofd! Bach zou een belangrijke rol in het leven van Beethoven als componist spelen. Bachs muziek en muziektheorie zou dankzij talrijke publicaties zich verspreiden tot in de belangrijkste muzikale epicentra van die tijd. Onder meer in Wenen kwam Beethoven ook in contact met de muziek van Bach door de zondagse barokconcerten in de vertrekken van Baron Gottfried van Swieten. De barokfilie was er niet weg te slaan.

Tijdens deze lockdown kan u genieten van Elianes huisconcerten op haar artistieke Facebookpagina.

Klik hier voor meer informatie over het album.

Beluister het interview met Eliane hieronder.

12/05/2020 Eliane Rodrigues over haar cd Aeternum

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Vincent Goris

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.