Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Music Matters op 12 november: Whisky Tour ter ere van Luc Brewaeys en Véronique Rubens

Music Matters op 12 november: Whisky Tour ter ere van Luc Brewaeys en Véronique RubensBlijf verwonderd!

Antwerp Symphony Orchestra, Champdaction, HERMESensemble, I Solisti en Koninklijk Conservatorium Antwerpen (AP Hogeschool) slaan de handen in elkaar om de whiskywerken van wijlen Luc Brewaeys alle eer aan te doen en journaliste Véronique Rubens vertelt over haar ontmoeting met Marie-Nicole Lemieux.
© Denis Rouvre

De Canadese contralto Marie-Nicole Lemieux

Van 17 tot 22 november kunnen we ons in deSingel en de Koningin Elisabethzaal laten onderdompelen in de muzikale 'single malts' van de Belgische grootmeester Luc Brewaeys (1959-2015). Brewaeys componeerde van 1991 tot 2009 acht werken die gelinkt zijn aan verschillende Schotse whisky's. Talisker (1993) voor de opening van Antwerpen '93, Culturele Hoofdstad van Europa, verwijst naar zo'n merk van "lekkere spullekes" zoals Brewaeys het ooit omschreef. Zijn droomreis naar de Schotse stokerijen heeft Brewaeys echter nooit kunnen maken.

Antwerp Symphony Orchestra, Champdaction, HERMESensemble, I Solisti en Koninklijk Conservatorium Antwerpen (AP Hogeschool) heffen het glas op het muzikale nalatenschap van Brewaeys en voor de allereerste keer zullen we de acht whiskywerken met uiteenlopende bezettingen in een volledige cyclus horen.

Voor meer informatie en tickets, klik hier.

Beluister het interview met Birgit Van Cleemput, de weduwe van Luc hieronder. 

12/11 Birgit Van Cleemput over Luc Brewaeys

2000 was het jaar voor de Canadese contralto Marie-Nicole Lemieux. Ze was nog geen 25, net afgestudeerd aan het conservatorium van Montreal en zes maanden later vloog ze voor de allereerste keer. Haar bestemming was Brussel. Daar trad ze aan in de Koningin Elisabethwedstrijd waarin ze als underdog de finale haalde en glansrijk won. Journaliste Véronique Rubens volgt Lemieux al jaren en naar aanleiding van haar recital op 15 november in De Munt sprak Véronique nog eens met de goedlachse zangeres.

Voor meer info en tickets, klik hier.

In september releasete Erato nog de cd MER(S) met een innemende Marie-Nicole Lemieux op de albumhoes. De titel verklapt het thema: de zee als inspiratiebron voor componisten als Sir Edward Elgar, Ernest Chausson en Victorin de Joncières.

Beluister het interview met Véronique Rubens hieronder.

12/11 Véronique Rubens over Marie-Nicole Lemieux