Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Music Matters op 12 oktober: het Taurus Quartet viert Beethoven

Music Matters op 12 oktober: het Taurus Quartet viert BeethovenKlassieke muziek

2020 Beethovenjaar: hét uitgelezen moment voor vier strijkers om zich aan de integrale strijkkwartetten van de man te wagen! Van 15 tot en met 18 oktober speelt het Taurus Quartet alle 16 kwartetten in de Nottebohmzaal van de Erfgoedbibliotheek Hendrik Conscience in Antwerpen. 45 mensen mogen er live bij zijn, alle anderen kunnen meegenieten via livestream. Violist Wietse Beels komt langs om meer te vertellen.
taurus-quartet.be

Het Taurus Quartet

Het ultieme kamermuziekrepertoire spelen, dat is de reden waarom vier strijkers van eigen bodem elkaar in 2012 vonden en het Taurus Quartet oprichtten. Zelf omschrijven Wietse Beels, Liesbeth Baelus, Vincent Hepp en Martijn Vink hun drijveren als volgt: de liefde voor het prachtige repertoire, het streven naar diepgang, energie en raffinement in het samenspel, en het samen zoeken van een eigen, unieke strijkersklank. 

Die bijzondere klank, die wisten ze al heel snel te vinden, waardoor het kwartet al snel veelgevraagd werd op de grote podia van De Singel , Bozar, Het Concertgebouw, De Bijloke, Flagey, Festival de Wallonie, Festival de Stavelot, Festival “Voces Intimae”, het Festival van Vlaanderen, Handelsbeurs Gent, ea. Ook in het buitenland staat het viertal regelmatig op het podium.

In 2018 voltooide het kwartet een eerste cd-project: Horizon Funèbre, twee cd's met muziek van Schubert en Janáček. 

Beethoven

De vier hadden zich helemaal klaargestoomd om half mei dit jaar de integrale strijkkwartetten van Beethoven uit te voeren, maar daar stak Covid-19 een stokje voor. Maar nu is het eindelijk zo ver! 

Er zijn nog enkele tickets voor de concerten van 15 tot en met 18 oktober. Alle informatie vind je achter deze link

Alle concerten worden live gestreamd en zijn te bekijken op de website van het Taurus Quartet. Even naar onder scrollen en dan zie je per concert een streaminglink staan. µ

Ryelandt

En intussen denken de muzikanten natuurlijk al aan volgende projecten! Op donderdag 19 november is het kwartet in het Concertgebouw in Brugge om Brahms en Ryelandt te spelen. Kaarten voor dat concert zijn te koop vanaf 26 oktober. Alle informatie staat hier

Daarop verder bordurend dromen de vier van het Taurus Quartet ook van een festival met Belgische muziek!

12/10 Wietse Beels over Taurus Quartet en integrale Beethovenkwartetten

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Vincent Goris

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.