Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Music Matters op 13 januari met Mieke Wouters

Music Matters op 13 januari met Mieke WoutersBlijf verwonderd!

Plankenkoorts kan je niet overwinnen. Gevoelens van opwinding zullen er altijd zijn. Je kan ze wel 'zelfempathisch' onderzoeken. Dat en nog veel meer schrijft muziektherapeute en Collegium Vocale - koorzanger Mieke Wouters in haar nieuwe boek: ‘De paradox van plankenkoorts. Kracht in kwetsbaarheid.’ Ze is ervaringsdeskundige als het over plankenkoorts gaat.

Mieke Wouters

cover boek

Mieke Wouters zong zowat 25 jaar bij Collegium Vocale Gent. Naast haar muziekopleiding haalde ze ook een master in Muziektherapie. Nu werkt ze als therapeute in het psychiatrisch ziekenhuis Bethaniënhuis in Zoersel. Daarnaast geeft ze ook internationale trainingen ‘verbindende communicatie’ en is ze ervaringsdeskundige als over plankenkoorts gaat. In haar boek praat ze over dit onderwerp met 15 kunstenaars.

Na een lange zoektocht maakte ze kennis met het boek 'Geweldloze Communicatie' van Marshall Rosenberg. Via dit boek merkte ze dat het principe van 'zelfempathie' kon helpen bij haar eigen plankenkoorts. Ze maakte er een studie over en in haar enthousiasme om haar aanpak te verspreiden, ontwikkelde ze een uniek aanbod van trainingen en coachings en schreef ze dit boek.

In haar aanpak van podiumangst of -stress komt het erop neer van eerst zogenaamde waarschuwingslichtjes bij negatieve fysieke ervaringen op te merken, toe te laten en daarna contact te maken met een zgn. behoefte. Dat is de paradox: zelfempathisch door de spanning gaan om beter te kunnen functioneren.

De boekvoorstelling 'De Paradox van plankenkoorts. Kracht in kwetsbaarheid' gaat door op maandag 8 februari met mmv. presentator Werner Trio en pianist Abdel Rachman El Bacha in CC De Warande in Turnhout. Het boek kan nu al besteld worden via de website van Mieke Wouters: freeupandplay.be

 

13/01/2020 Mieke Wouters over haar boek 'De paradox van plankenkoorts' in Music Matters
Mieke Wouters & Olav Grondelaers in Music Matters op 13/01/2020

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Marc Van Rompaey

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.