Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Music Matters op 14 mei met Bram Fournier

Music Matters op 14 mei met Bram FournierBlijf verwonderd!

Work hard, play hard moet trombonist Bram Fournier gedacht hebben. Dankzij zijn onderzoeksproject aan het Koninklijk Conservatorium van Antwerpen (AP Hogeschool) ontdekte hij een rijk laatromantisch repertoire voor trombone. Voor zijn cd Belgian Trombone ID maakte hij een voorlopig eerste selectie.
© Tysje Severens

Trombonist Bram Fournier

Bram Fournier is sinds 2014 solist trombone bij het Symfonieorkest van de Munt. Hij behoort ook tot het blazersensemble I Solisti. In 2001 werd The Bone Project opgericht door Jan Smets, Geert De Vos en Ben Haemhout. Bram vervoegde zich in 2009 bij zijn collega-trombonisten. Met dat kwartet stelde hij eind februari zijn plaat Belgian Trombone ID voor.

De cd die bij Etcetera Records uitkwam bevat een mooi programma aan nog nooit eerder gehoorde werken op de trombone. Het gaat om werken van François-Joseph Fétis (1784-1871), Arthur Meulemans (1894-1966), Jef Maes (1905-1996), August De Boeck (1865-1937), Eduard Lassen (1830-1904), Emile Wambach (1854-1924), Joseph Jongen (1873-1953), Karel Goeyvaerts (1923-1993) en Koen Severens (1959) van wie Bram de partituren tijdens zijn onderzoek naar de historisch-artistieke doorlichting van het trombone-onderwijs aan het Koninklijk Conservatorium Antwerpen in de bibliotheek terugvond, een samenwerking met de onderzoeksgroep Labo XIX&XX.

Hij focuste zich op de examenprogramma’s, omdat dergelijke selecties vaak hoogstaande muziek bevatten. Een van Brams ontdekkingen is dat in het interbellum er onder invloed van Adolphe Sax’ ventieltrombone een echte Belgische bloeiperiode van trombonemuziek ontstond aan het Conservatorium van Antwerpen. De Belgische trombonemuziek werd toen voornamelijk voor docenten geschreven in functie van die examenopdrachten. In de meeste gevallen gaat het om snelle handschriften en niet zozeer om een volledig afgewerkte partituur.

Dankzij Brams werk verschijnen nu heel wat (her)uitgaves van dat rijke repertoire. Uniek zijn de unieke trombonewerken van François-Joseph Fétis en Bram maakte de partituur publicatieklaar. Een welgekomen ontdekking, want vaak wordt er als het om trombonerepertoire gaat, vaak naar de Franse en Duitse traditiegekeken. En nu mag dus ook België trots zijn op haar trombonetraditie. Wie weet komt er wel een tweede cd aan.

Beluister het gesprek met Bram Fournier hieronder.

14/05/20 Bram Fournier over de cd Belgian Trombone ID

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Marc Van Rompaey

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.