Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Music Matters op 14 oktober: films, films en films

Music Matters op 14 oktober: films, films en filmsBlijf verwonderd!

Vrijdag komt Film Fest Gent tot een muzikaal einde met de uitreiking van de 19e World Soundtrack Awards. Dirk Brossé weet meer. Mark Janssens keek voor ons alvast naar de nieuwe documentaire over Luciano Pavarotti.
©VRT rr

Brussels Philharmonic olv Dirk Brossé

Zoals ieder jaar sluit Film Fest Gent af met de uitreiking van de World Soundtrack Awards. Twee winnaars zijn alvast bekend: zowel Krzysztof Penderecki als Frédéric Devreese worden vrijdag onderscheiden voor hun bijdragen aan de filmmuziek.

Penderecki is bij ons vooral bekend voor zijn muziek onder The Shining (1980) en Shutter Island (2010). Volgens Dirk Brossé verdient de componist de prijs omdat hij hele onvoorspelbare soundtracks schrijft, zowel voor zijn films als voor het “ernstige” klassieke genre. Dat maakt hem de ideale componist voor spannende genres als thrillers en horrorfilms.

In ons land kennen we Frédéric Devreese en zijn muziek maar al te goed. Zo schreef Devreese de soundtrack voor bijna alle films van André Delvaux, waaronder ‘Benvenuta’ en ‘L’Œuvre au Noir’. Ook ‘Het Sacrament’ van Hugo Claus of ‘Pauline & Paulette’ van Lieven Debrauwer werden door hem van muziek voorzien. Met een Lifetime Achievement Award krijgt het internationale publiek voor het eerst de mogelijkheid om de composities van Devreese te leren kennen.

Devreese was een van de eerste Belgische componisten van klassieke muziek die ook voor films schreef. Daar werd in eerste instantie door collega’s en muziekcritici op neergekeken maar volgens Brossé zijn die tijden ondertussen voorbij. Meer dan de helft van de orkesten heeft vandaag de dag filmmuziek op het programma staan en daar is “zijn” Brussels Philharmonic natuurlijk een van de beste voorbeelden van.

Donderdag 17 oktober speelt Brussels Philharmonic o.l.v. Dirk Brossé verschillende horrorklassiekers tijdens het filmmuziekconcert 'Hollywood Nightmares'. Op vrijdag 18 oktober worden de World Soundtrack Awards uitgereikt. 

14-10-19 Dirk Brossé

Pavarotti

Volgende week gaat 'Pavarotti', de nieuwe documentaire over de Italiaanse tenor Luciano Pavarotti, in première. De film is geregisseerd door Ron Howard, die we vooral kennen van zijn rol in 'Happy Days' (1974-1984) en als regisseur van 'The Davinci Code' (2006). 

Howard koos voor Pavarotti omdat daar een interessant verhaal in zit. De Italiaan groeide namelijk als plattelandsjongen uit tot een van ’s wereld bekendste tenoren. Als publiek volgen we dat hele verhaal: van de kleine jongen die zijn vader hoorde zingen tot uitverkochte concerten in stadions. De documentaire zit dan ook vol met anekdotes en getuigenissen van familie en vrienden.

Toch vind Mark Janssens dat de docu teveel focust op Pavarotti als wereldster door te veel te focussen op zijn leven buiten de opera. Zo krijgt het publiek een goed beeld van zijn liefdesleven, de schandalen rondom zijn tweede huwelijk en de sterrenstatus, maar wat de tenor echt betekende voor de opera blijft onderbelicht.

Fans van opera zullen daarom niet veel nieuws zien. Voor mensen die minder bekend zijn met de Italiaan is deze documentaire een uitstekende introductie tot ’s werelds bekendste tenor.

Pavarotti van Ron Howard draait vanaf 23 oktober in de Belgische bioscopen.

14-10-19 Pavarotti

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Vincent Goris

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.