Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Music Matters op 15 januari: Francis Maes en Wim Mertens

Music Matters op 15 januari: Francis Maes en Wim MertensKlassieke muziek

Francis Maes beschrijft in zijn nieuwste boek de geschiedenis en de rol van Festival van Vlaanderen. En Wim Mertens gaat ter gelegenheid van de 40e verjaardag van zijn muzikale carrière (1980-2020) op wereldtournee. De eerste stop: Music Matters.
©VRT rr

Wim Mertens

Het Festival van Vlaanderen speelt al meer dan een halve eeuw een hoofdrol in de Vlaamse cultuurwereld. Het bracht als eerste de wereldtop in de klassieke muziek en de podiumkunsten naar Vlaanderen.

Muziek en cultuur hebben iets mythisch, als een neerdalen van goddelijke inspiratie. Maar ze zijn eerst en vooral mensenwerk. Om een bloeiend cultuurlandschap te kunnen opbouwen, moeten muzikanten, organisaties en overheden krachtig en efficiënt samenwerken.

Het boek “Het Festival van Vlaanderen als actor in cultuur” van Francis Maes en Katia Segers brengt voor het eerst het volledige verhaal van die samenwerking in het beoefenen, organiseren en uitstippelen van de culturele sector. Daarmee is het een unieke inkijk in het Vlaamse culturele pionierswerk van de voorbije 50 jaar.

Meer informatie over het boek vindt u op de website van uitgeverij LANNOO.

Wilt u zelf een exemplaar van het boek 'Festival van Vlaanderen als Actor in Cultuur' winnen? Luister naar onderstaand gesprek en beantwoord de prijsvraag.

Prijsvraag: Wanneer was Francis Maes zelf directeur van Festival van Vlaanderen Brussel-Gent?

Meespelen kan via music@klara.be of via de Klara-app.

15-01-2020 Francis Maes
Francis Maes stelt zijn nieuwe boek voor

Wim Mertens

De voorbije 40 jaar heeft Wim Mertens zijn muzikale taal ontwikkeld tot een normatieve woordenschat door voor verschillende ensembles te schrijven, maar ook zangcomposities en stukken voor symfonieorkesten.

Vandaag heeft Mertens meer dan 70 cd's op zijn naam staan, waarvan hij de muziek regelmatig live brengt in heel Europa, Noord- en Centraal Amerika, Japan, Thailand en Rusland.

Om dit artistieke 40-jarige jubileum te vieren, bereidt de Belgische componist een speciaal concertprogramma voor als overzicht van 1980-2020. Daar hoort ook een cd-box bij met 61 van zijn composities op 4 cd's, dat is ruim 5 uur aan muziek.

Meer informatie over de toer en de cd-box vindt u hier.

15-01-2020 Wim Mertens

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Vincent Goris

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.