Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Music Matters op 16 maart in het teken van de cello

Music Matters op 16 maart in het teken van de celloBlijf verwonderd!

Cello troef in Music Matters en vandaag met een uurtje extra. Roel Dieltiens speelt met het Orkest van de Achttiende eeuw onder andere twee celloconcerto's van C.P.E. Bach op zondag 17 maart in AMUZ. Hij gunt ons een blik achter de schermen. Bruno Philippe heeft met pianist Jérôme Ducros een album opgenomen. Cellist Kacper Nowak vormde rond zich het Urban Piano Quartet waarmee hij de Supernova's 2019 wegkaapte en samen met pianiste Isil Bengi nam Paul Heyman de Vlaamse romantiek onder de loep.
© Caroline Doutre

Bruno Philippe

Roel Dieltiens speelt samen met het Nederlandse symfonieorkest Orkest van de Achttiende Eeuw een porgramma onder noemer Tour 150. Antwerpen is hun laatste halte. In AMUZ dirigeert hij het orkest in twee strijksymfonieën van de jonge Mendelssohn en soleert hij in twee celloconcerto's van C.P.E. Bach, de tweede zoon van J.S. Bach. Beluister hieronder zijn dagboek naar aanleiding van het concert.

16/3 dagboek Roel Dieltiens
Katleen Van Bavel las het boek 'Herinneringen aan Gustav Mahler' van Natalie Bauer-Lechner. Ze vertelt ons wat ze ervan vond.
Herinneringen aan Gustav Mahler
16/3 Katleen over boek

De Poolse cellist Kacper Nowak richtte dit jaar nog het Urban Piano Quartet op en het was meteen raak. Net als het Duo Vermeulen-Verpoest kwamen ze als winnaars van de Supernova's 2019 uit de bus. Hij brengt de violist van het pianokwartet, Nicolas Dupont, mee naar de studio om na te genieten van de overwinning.

Nicolas Dupont en Kacper Nowak
16/3 Kacper Nowak en Nicolas Dupont

Van 29 tot 31 maart organiseert het gitaardepartement van het Koninklijk Conservatorium Brussel het Julian Breamfestival. Professor Antigoni Goni organiseerde met haar team een weekend vol concerten, lezingen en masterclasses ter ere van de inmiddels 85-jarige Britse gitaarvirtuoos. Gitarist Maarten Vandenbemden brengt ons dichter bij de fascinerende carrière van de levende legende.

16/3 Maarten Vandenbemden
Cellist Bruno Philippe, laureaat van de Koningin Elisabethwedstrijd voor Cello 2017, en pianist Jérôme Ducros hebben een nieuwe cd uit met onder andere cellosonates van Miaskovski en Rachmaninov. We konden Bruno Philippe interviewen en polsten naar het ontstaan van het album, zijn liefde voor Russische romantiek en zijn verdere projecten. Je kan het volledige interview hieronder beluisteren.
16/3 Bruno Philippe
16/3 volledig interview Bruno Philippe

De filmische muziekvoorstelling Homo Deus Frankenstein gaat op 23 maart in première tijdens het Klarafestival. Thema's als identiteit, verlangen en moderniteit vloeien samen in een herwerking van Mary Shelleys beklijvende Frankenstein. Componist Frederik Neyrinck en Johan De Smet van het Gentse kinder- en jeugdtheater KOPERGIETERY vertellen over de zinnenprikkelende productie die zowel jong als oud zal bekoren.

16/3 Frederik Neyrinck en Johan De Smet
16/3 Tijdingen Mark Janssens

Cellist Paul Heyman is dit jaar de laureaat van de muzikale vzw SWUK. Deze vereniging ondersteude hem en de Turks-Belgische pianiste Isil Bengi in de productie van hun debuut-cd Belgian romantic works for piano and cello. Op 16 maart spelen ze om 20.00u in de Gentse concertzaal Miry werken van Lekeu, Franck, Vieuxtemps, Ysaÿe en Benoit.

Paul Heyman
16/3 Paul Heyman

Music Matters, op zaterdag 16 maart van 14 tot 19 uur via Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Marc Van Rompaey

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.