Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Music Matters op 16 oktober: Véronique Rubens en Duo Harmonium-Piano

Music Matters op 16 oktober: Véronique Rubens en Duo Harmonium-PianoKlassieke muziek

Véronique Rubens komt langs om te praten over zowel Mozarts Don Giovanni als het Britse Heath Quartet. En het duo Bart Rodyns & Nicolas Callot geven op Iedereen Klassiek een concert over de liefdes van Clara Schumann.

Clara Schumann

Sinds Frans Brüggen 5 jaar geleden overleed, speelt het Orkest van de Achttiende Eeuw steeds met wisselende dirigenten. Volgens Véronique is het voor een ensemble altijd lastig wanneer de drijvende kracht achter het gezelschap wegvalt. Toch lijkt dit orkest een goede doorstart te maken.

Dat blijkt ook wel uit de opera Don Giovanni die vorige week door het orkest in DeSingel concertant werd uitgevoerd. Véronique merkt op dat het Orkest van de Achttiende Eeuw echt is geëvolueerd naar een heel nieuw en eigen ensemble.

De productie zelf is echter heel traditioneel en schijnt geen nieuw licht op het verhaal of de karakters. Daarnaast spelen de solisten en het orkest niet altijd in balans. Het Orkest van de Achttiende Eeuw wil qua geluid nog wel eens over de zangers heen walsen.

De kolderieke en iets wat knullige regie werkt dan wel weer erg goed en voor Véronique voelde de opera dan ook aan als een achtbaanrit.

Op 18 en 19 oktober speelt het Orkest van de Achttiende Eeuw de opera in Concertgebouw Brugge.

Heath Quartet

Morgen kunnen we in de Handelsbeurs in Gent kennis maken met het Heath Quartet. Dit Britse kwartet is aan de andere kant van het kanaal al een gerenommeerd ensemble en staat momenteel op het punt om ook in continentaal Europa door te breken.

De leden van het Heath Quartet programmeren graag hedendaagse componisten van Britse bodem tussen grote namen als Beethoven. Dat gaan zij morgen ook in de Handelsbeurs doen, dan speelt het strijkkwartet muziek van onder andere Thomas Adès en Michael Tippett.

Volgens Véronique gaan die twee componisten erg goed samen. Het atonale en energie werk van Adès vult het Beethovenachtige strijkkwartet van Tippett prachtig aan. Met andere woorden, het Heath Quartet geeft een prachtig panorama van de hedendaagse Britse muziek

16-10-19 Véronique Rubens

Bart Rodyns en Nicolas Callot

Olav, Bart en Nicolas

Harmonium en piano horen we nu niet maar zo vaak samen, maar het combineren van deze twee instrumenten was een lange tijd de gewoonte. Het ritmische karakter van de piano past enorm goed samen met het melodische harmonium.

Deze maand kunnen we twee keer kennismaken met deze uit de mode geraakte combinatie. Bart Rodyns en Nicolas Callot spelen zowel in Amuz als tijdens Iedereen Klassiek in Brugge een bijzonder concert.

In Antwerpen gaan Bart en Nicolas aankomende zondag een programma spelen met stukken van Liszt, Franck, Wagner en Benoit. De twee musici grasduinen graag door de muziekgeschiedenis om te kijken welke composities geschikt zijn voor piano en harmonium.

In de 19e eeuw vonden pianisten hun weg op ieder klavier, of het nu om een piano ging of om een harmonium of orgel. Daardoor kunnen Bart en Nicolas makkelijk de partituren naar hun eigen hand zetten, een praktijk die heel gewoon was in de 19e eeuw.

Clara Schumann

Het harmonium speelt ook een belangrijke rol tijdens het concert ‘De liefdes van Clara'. Clara Schumann had bij haar thuis namelijk een physharmonica waarop zij oefende en improviseerde.

Bart en Nicolas gaan samen met sopraan Griet De Geyter tijdens Iedereen Klassiek een concert spelen over het roemruchte liefdesleven van Clara. De componiste was enerzijds getrouwd met haar man Robert Schumann maar had anderzijds ook een (vriendschappelijke) relatie met Johannes Brahms.

Na Roberts dood hadden de twee veel contact met elkaar. In zijn brieven naar Clara schreef hij dat hij veel voor haar voelde. Of de liefde wederzijds was is niet bekend, Brahms heeft de brieven die hij van Clara ontving verbrand.

16-10-19 Bart Rodyns & Nicolas Callot

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Vincent Goris

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.