Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Music Matters op 17 februari: Marie Cornaz, Bart Verstraeten en Geert Callaert

Music Matters op 17 februari: Marie Cornaz, Bart Verstraeten en Geert CallaertKlassieke muziek

Vandaag start 'Rediscovering Ysaÿe, het symposium waar onderzoekers de intense band tussen Brussel en Eugène Ysaÿ ontdekken. Musicologe Marie Cornaz is een van hen en samen met Olav Gronderlaers duikt zij alvast in het Ysaÿe-archief van de KBR. Bart Verstraeten en Geert Callaert komen vertellen over hun nieuwe cd 'Perpetuum Mobile'.
© VRT rr

Bart Verstraeten en Geert Callaert

Er bestaat een lange en intense band tussen Brussel en Eugène Ysaÿe. In 2018 ontdekte het Koninklijk Conservatorium Brussel -onder grote internationale aandacht- een zeldzame en vergeten sonate van Ysaÿe, de Sonate posthume op. 27. Bis.

Nog recenter plaatsten een aantal belangrijke gebeurtenissen Ysaÿe opnieuw in het spotlicht. Andere werken zijn boven water gekomen en een nieuwe uitgebreide biografie werd gepubliceerd, een documentaire en verschillende festivals vierden deze grote persoonlijkheid die larger than life was.

Dit symposium van 19 tot en met 21 februari in het Koninklijk Conservatorium Brussel exploreert de immense muzikale kwaliteiten van Ysaÿe en biedt de kans aan violisten, muziekliefhebbers en onderzoekers om te ontdekken waar het onderzoek betreffende Ysaÿe staat in 2020.

Musicologe en hoofd van de muziekafdeling van de Koninklijke Bibliotheek van België Marie Cornez mag je gerust de Ysaÿe-kenner van ons land noemen. Zij schreef vorig jaar de vuistdikke biografie A la redécouverte d’Eugène Ysaÿe en trapt vandaag het symposium af.

Samen met Marie maakte Olav Grondelaers alvast een tripje door het Ysaÿe-archief in de KBR.

17-02-2020 Marie Cornaz

Perpetuum Mobile

De titel “Perpetuum Mobile” is gebaseerd op Barts eerste grote compositie "Perpetuum Mobile". Het werd in 2005 gecreëerd door Geert Callaert tijdens de ‘Musical Days of Flanders’ in the House of compose​rs in Sint-Petersburg. Nu 14 jaar later gaan de twee opnieuw een samenwerking waarbij Geert Barts hele oeuvre voor piano opneemt.

Bart gaf de cd in eigen beheer uit. Alle informatie vindt u op zijn website.

17-02-2020 Bart Verstraeten & Geert Callaert

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Vincent Goris

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.