Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Music Matters op 17 maart met Koen Plaetinck en Nils Vermeulen van Kabas

Music Matters op 17 maart met Koen Plaetinck en Nils Vermeulen van KabasBlijf verwonderd!

Percussionist Koen Plaetinck laat ons een compositie uit zijn nog niet uitgebrachte cd in primeur beluisteren en contrabassist Nils Vermeulen stelt Eugénie, de tweede plaat van Kabas, voor.
© http://nilsvermeulen.be/projects/kabas/

De bandleden van Kabas

Samen met trompettist Wim Van Hasselt vormt Koen Plaetinck al enkele jaren het duo Art'UUR. Deze partners in crime willen naar eigen zeggen met trompetten, percussie en veel te veel elektronica een nieuwe muzikaal universum oproepen. Veelbelovend is hun nieuwe productie Imaginary Mirror die tijdens het Klarafestival in première zou gaan. De muzikanten werkten samen met alle mogelijke mensen achter specifieke media: videoartiesten, componisten, beeldende kunstenaars, modeontwerpers, fotografen, regisseurs, softwareontwikkelaars, acteurs, dansers en zelfs met klokkenbouwers. Ook het publiek kan met hun smartphone meebouwen aan de performance.

De opvoeringen worden uitgesteld, maar er is aan deze productie ook een plaat verbonden met wereldcreaties van onder meer Wim Hendrickx, David Van Bouwel, Markus Stockhausen (jawel de zoon van...) en Bart Quartier. Wij horen Cherry Blossom van Bart Quartier in avant-première.

Beluister het gesprek met Koen Plaetinck hieronder.

Koen Plaetinck met muziek in primeur

Kabas is de vierkoppige groep rond Thijs Troch (piano), Jan Daelman (fluit), Nils Vermeulen (contrabas) en Elias Devoldere (drums) die zich laat inspireren door het moment. Improvisatie is hun handelsmerk en dat konden we al horen op de debuutplaat Abel (2016). De plaat is genoemd naar het boek Abel Ghoraerts, de tweede roman van de Belgische schrijver Louis Paul Boon uit 1955. Het tweede luik (het genie) van Boons (autobiografische) verhaal dat gebaseerd is op het leven van Vincent van Gogh is er nooit gekomen en daar wil Kabas verandering in brengen. Met het tweede album Eugénie breit Kabas een eigenzinnig vervolg, want Eugénie was de schoonmaakster van de auteur.

Eugénie wordt op 19 maart gereleaset bij het Gentse label bwaa. en is een samenwerking met het collectief Troika vzw. Via deze link kan u de plaat bestellen.

Beluister het interview met Nils Vermeulen hieronder.

Nils Vermeulen over de nieuwe plaat van Kabas
© https://www.bwaa.be/releases/eug%C3%A9nie
De hoes van Eugénie werd gemaakt door middel van een cyanotype

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Vincent Goris

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.