Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Music Matters op 18 september: Wouter Vandenabeele en Jolente De Maeyer

Music Matters op 18 september: Wouter Vandenabeele en Jolente De Maeyer Blijf verwonderd!

Olé! Het nieuwe concert van Olla Vogala staat in het teken van flamenco. Violist Wouter Vandenabeele weet meer. Jolente De Maeyer start een nieuw strijkorkest. Ze komt praten over haar motivatie.
© Tom Herbots

Inès Garcia

Op 19 september gaat in deSingel het flamenco concert 'Fellah Mengus' in première. Spek naar de bek van Olla Vogala want het belooft een ontmoeting tussen stijlen en culturen te worden. Violist en artistiek leider Wouter Vandenabeele geeft tekst en uitleg.

Fellah Mengus betekent in het oud-Arabisch zo goed als ‘zwervers die zich ergens gaan vestigen’. Het is dan ook geen verrassing dat het woord ‘flamenco’ hieraan is ontleend want Spanje is jaren het land geweest waar vele culturen elkaar tegenkwamen. Van Moren en Sefardische Joden tot Arabieren en Christenen, verschillende volkeren drukten hun stempel op deze streek.

Het kan ook niet anders dat zo’n plek een muzikale kruisbestuiving oplevert. Olla Vogala zal de flamenco ontdekken vanuit drie invalshoeken. Allereerst natuurlijk door het ensemble zelf, dat vooral bestaat uit blazers en strijkers. De Arabische en Sefardische kant worden verkend door Elias Bachoura (ud) en Shalan Alhamwy (viool), twee Syrische musici met wie Olla Vogala al enkele jaren graag samenwerkt. En dan is daar natuurlijk ook de flamencosound van Carmen Fernandez (zang), Ines Garcia (dans) en gitarist Alexander Gavilan.

Het is de eerste keer dat flamenco zo’n prominente plek krijgt in een programma van Olla Vogala. Ter voorbereiding is Wouter naar Andaloesië afgereisd om zich daar helemaal in het genre onder te dompelen. Toch benadrukt de violist dat hij met Olla Vogala geen flamenco gaat naspelen. Het draait vooral om de kruisbestuiving tussen Olla Vogala en de Syrische - en de Spaanse musici. Het moet de mengelmoes van culturen worden die altijd al aanwezig was in de Spaanse streek.

18-9-2019 Olla Vogala

Bryggen

© Wouter Maeckelberghe
Bryggen

Spannende tijden voor Jolente De Maeyer want zij staat momenteel aan het hoofd van het nieuwe strijkorkest 'Bryggen', naar de gelijknamige haven in Bergen (Noorwegen). Jolente wil met dit orkest een ode brengen aan de Hanzesteden van weleer, van Bryggen tot Brugge dus. Het strijkorkest specialiseert zich dan ook in de muziek uit Noord-Europa en de Baltische staten.

Volgens Jolente is strijkmuziek de tweede natuur van componisten uit deze gebieden. De klankkleur van violen, cello’s en contrabassen past volgens haar perfect bij de sfeer die er in Scandinavië hangt. Van Edvard Grieg en Jean Sibelius tot hedendaagse namen als Avro Pärt en Pēteris Vasks, componisten uit het Hoge Noorden weten als geen ander het koude en lege landschap te vangen in hun muziek. Het is deze muziek die Bryggen gaat brengen tijdens het concert ‘Northern lights’.

Om echt tot kernen van deze landen door te dringen gaat het orkest een concert wijden aan de volksmuziek. In ‘Tales from the woods’ zal Bryggen de wortels van de muziek uit Noorwegen en Finland gaan ontdekken. Ook actuelere thema’s komen dit jaar aanbod. Zo zal het concert ‘Climate Change’ draaien om klimaatverandering. Daarnaast brengt het strijkorkest samen met deSingel een familievoorstelling over zwanen en Scandinavische muziek.

Bryggen zou volgende week officieel van start gaan met een reeks lanceringsconcerten, maar helaas heeft de kans op een vroeggeboorte bij Jolente roet in het eten gegooid. De concerten zijn daarom uitgesteld tot maart 2020.

Lieve berichtjes en aanmoedigen ontvangt Jolente graag via info@bryggenstrings.be.

18-9-2019 Bryggen

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Vincent Goris

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.