Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Music Matters op 19 mei met Quatuor Ébène

Music Matters op 19 mei met Quatuor ÉbèneBlijf verwonderd!

Gabriël Le Magadure, de tweede violist van het Franse strijkkwartet Quatuor Ébène, praat met Olav Grondelaers over de complete cd-box ‘Beethoven Around the World’, het (voorlopige) eindpunt van hun Beethoven-project van wereldformaat.
© Julien Mignot

Quatuor Ébène brengt Beethoven tot in de uithoeken van de wereldbol.

Ook de internationale artiesten blijven noodgedwongen in hun kot. De strijkers van het Quatuor Ébène hebben net hun opnames van Beethoven Around the World achter de rug. In 2014 vroeg de prestigieuze Carnegie Hall in New York of het naar aanleiding van Beethoven 250ste verjaardag niet een integrale Beethoven kon brengen. Geen eenvoudige klus om in een relatief korte periode de 16 strijkkwartetten van Beethoven podiumklaar te krijgen –een genre dat in Beethovens tijd van een zeer hoge muzikale kwaliteit was, omdat het vaak in opdracht was van de musicofiele elite voor een even erudiet en kleinschalig publiek-. 

Quatuor Ébène trok het afgelopen jaar achtereenvolgens naar Philadelphia, Wenen, Tokyo, São Paulo, Melbourne, Nairobi en op 27 januari verliep in Cité de la musique van Parijs de laatste concertopname.
Dankzij vele partners groeide het idee uit tot een concertreeks met de integrale cycli en een documentaire die eind 2020 zal verschijnen. Met Parijs als eindbestemming van de opnamereeks, is het evenzeer de start van hun Europese tournee. Die valt door de coronacrisis grotendeels in het water. Ook ons land zal het Quatuor Ébène aandoen. Als alles goed gaat zullen we op 17, 19, 24 en 26 september hun integrale cyclus in Concertgebouw Brugge kunnen bewonderen. De voorverkoop is nog niet gestart, maar klik hier om up-to-date te blijven.

Voor de fans en liefhebbers hebben we goed nieuws. De Fondation Singer-Polignac en Medici.tv lanceren vanaf 16 mei het online concertenprogramma Rendez-vous à Paris. Internationale muzikanten van voornamelijk Franse bodem brengen de concertzaal tot bij ons thuis. Klinkende namen als Renaud Capuçon, Bertrand Chamayou, Sol Gabetta, Alexandre Kantorow, Lucas Debargue, Benjamin Bernheim en Elsa Dreisig staan op de affiche. Quatuor Ébène mag een knallende finale geven op 27 juni. Klik hier en (her)beluister de concerten.

Olav Grondelaers sprak met Gabriel Le Magadure. Beluister hieronder het interview.

19/05/20 Gabriel Le Magadure van Quatuor Ébène over Beethoven around the World

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Marc Van Rompaey

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.