Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Music Matters op 19 september: Jelle Dierickx en Véronique Rubens

Music Matters op 19 september: Jelle Dierickx en Véronique RubensBlijf verwonderd!

Het Festival van Vlaanderen Kempen gaat van start. Directeur Jelle Dierickx komt praten over de erfenis van Da Vinci, het thema van dit jaar. Véronique Rubens gaat kijken naar het wereldberoemde Salzburger Marionettentheater in BOZAR. Op het programma: Beethovens opera Fidelio.
© VRT rr

Salzburger Marionettentheater

Dit jaar is het precies 500 jaar geleden dat Leonardo Da Vinci overleed. En er is geen plek waar je Da Vinci beter kan eren dan in de Kempen, want daar hangt de oudste replica van Het Laatste Avondmaal. Tenminste dat is wat Jelle Dierickx, directeur van Festival van Vlaanderen Kempen, moet hebben gedacht. Twee weken lang staat Musica Divina in negen Kempense gemeenten stil bij de erfenis van Leonardo Da Vinci.

Iedereen kent Da Vinci als uitvinder en kunstenaar, maar wat veel mensen niet weten is dat hij ook veel bezig was met muziek. Zo zou hij de lira da braccio, een voorloper van de viool, met verve hebben bespeeld en kon hij een aardig liedje zingen. Daarnaast ontwierp Da Vinci instrumenten en componeerde hij muzikale puzzels. Volgens Dierickx is het dan ook jammer dat we ons zo blindstaren op Da Vinci’s schilderijen terwijl hij nog zo veel meer heeft gemaakt.

Het is deze onbekende muzikale kant van de kunstenaar die Dierickx wil tonen op Musica Divina. Zo zal een van de instrumenten die Da Vinci ontwierp, de viola organista, te horen zijn op het festival. Dit is een soort toetsinstrument dat klinkt als een strijkorkest van viola da gamba’s.

Daarnaast gaan verschillende ensembles met Da Vinci aan de slag. Zo laat Currende o.l.v. Erik Van Nevel zich inspireren door een aan de kunstenaar toegeschreven portret van een musicus. Dit zou best wel eens tijdgenoot Josquin Des Prez kunnen zijn. Ook Katherina Bäuml en haar ensemble Capella de la Torre zijn van de partij. Zij verbeelden de levensstadia van Leonardo da Vinci in klank en daarbij mag Da Vinci’s eigen compositie Amore sola me fa remirare natuurlijk niet ontbreken.

19-9-2019 Jelle Dierickx

Fidelio

Al meer dan honderd jaar betoveren de marionetten van het Salzburger Marionettentheater het publiek met zijn speelse versies van grote opera’s. Voor de 250ste verjaardag van Beethoven, brengen de poppen zijn enige opera Fidelio tot leven. Op 20 en 21 september speelt het marionettentheater drie keer in BOZAR.

Het gezelschap is al meer een eeuw een instituut in Salzburg en daarom riep UNESCO in 2016 het theater uit tot immaterieel erfgoed. Volgens Véronique Rubens dankt het Salzburger Marionettentheater zijn succes aan het feit dat zij de opera toegankelijk maakt voor een breder publiek. Doordat alle personages door poppetjes worden vertolkt zijn de producties lichter van toon. Heftige momenten, zoals sterfscenes, worden daarmee minder dramatisch.

Voor Beethovens Fidelio zou dit wel eens goed uit kunnen pakken. Volgens Rubens waren opera en Beethoven geen goede match. De componist wou simpelweg teveel in Fidelio steken: grootse muziek, gelaagde personages en spanning en sensatie. Het geheel werd te groot en te zwaar. Rubens denkt dat poppen makkelijker inzicht geven in de karakters, waardoor Fidelio beter behapbaar wordt. 

Volgens Rubens belooft Fidelio een gewaagde voorstelling te worden. De marionettenpoppen hebben in deze productie namelijk geen gezicht gekregen. Het hele verhaal en alle emoties zitten dus in de bewegingen die de poppen en hun spelers met alle overtuiging maken.

19-9-19 Fidelio in BOZAR

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Vincent Goris

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.