Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Music Matters op 2 juni met tekenaar Jeroen Janssen

Music Matters op 2 juni met tekenaar Jeroen JanssenBlijf verwonderd!

Een graphic novel over een componist, dat kom je niet zo vaak tegen! Posthumus is de biografische fantasie van Schubert door de ogen van de Gentse tekenaar Jeroen Janssen. Hij vertelt meer over zijn band met de componist.
© De Standaard

Jeroen Janssen tekent vaak op locatie.

Jeroen Janssen won in 2018 nog de Bronzen Adhemar, vroeger bekend onder de tweejaarlijkse Stripgidsprijs. Uniek was dat de prijs niet werd toegekend aan een meer commerciële tekenaar werd uitgereikt. Janssen kreeg de prijs voor zijn alternatieve werken die een genre op zich zijn, strips en graphic novels met een zekere vorm van sociaal bewustzijn.

De prijs kwam niet toevallig. In dat jaar kwam het vervolg uit op het slow journalism-werk Doel (2013), Er wonen nog mensen / tekenen van leven in Doel (2018) waarin Janssen terugkeert naar de plek waar hij jaren geleden de vele gezichten uit het dorp en hun verhalen vastlegde. Ook zijn debuut droeg een zekere vorm van sociaal bewustzijn. Muzungu-Sluipend Gif (1997) is een persoonlijk verslag over de haatbeweging van de extremistische Hutu's tegen de Tutsi’s die leidde tot een Rwandese burgeroorlog in 1994 waarvoor hij als vrijwilligerswerker moest vluchten.

Een stripauteur die menselijke en persoonlijke verhalen vertelt, die zowel sympathie als nieuwsgierigheid opwekt.
Juryrapport Bronzen Adhemar 2018

De zoektocht en de verdieping van de onderwerpskeuze is steeds een rode draad doorheen het werk van Janssen. De kennis is een eerste stap naar een diepgaand verhaal met waarheidsgetrouwheid, zonder dat daarbij de esthetiek aan belang moet inboeten, integendeel. Met de reeds overleden Nederlandse scenarist-vertaler Pieter Van Oudheusden werkte Janssen samen aan zes albums: Een nachtegaal in de stad (1999), Klaarlichte nacht (2001), Bakamé (2003), De GROTE TOVERAAR deel 1 : De kruisweg van Mpyisi (2007), De wraak van Bakamé (2010) en nu dus ook Posthumus (2020).

Pieter Van Oudheusden legde nog tot vlak voor zijn dood in 2013 een laatste hand aan de tekst voor deze biografische fantasie over de laatste dagen van Schuberts leven. Het leven, de natuur, het vrouwelijk schoon en de muziek van Schubert worden in een mooie aaneenschakeling van korte episodes verteld. Elk hoofdstukje krijgt als titel een bekend werk van Schubert, bijvoorbeeld Der Töd und das Mädchen en Erlkönig, en een specifiek kleur dat het gevoel van de scènes uitdrukt. Door omstandigheden en andere opdrachten kon Jeroen Janssen de graphic novel doorheen de jaren niet afwerken. 2020 is het jaar waarin tekst en tekeningen uit hun as herrijzen.

© Jeroen Janssen, Pieter Van Oudheusden
prachtige tekeningen uit Posthumus

Bekijk hier alvast enkele spreads met tekeningen.

Beluister het gesprek met Jeroen Janssen hieronder.

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Vincent Goris

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.