Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Music Matters op 2 maart

Music Matters op 2 maartBlijf verwonderd!

Gwen Cresens ging in Italië op zoek naar de bakermat van de accordeon. Sylvia Broeckaert is vol bewondering over de Amerikaanse bariton Scott Hendricks. Saif Al-Qaissy en Emma Heijink komen vertellen over het filmconcert Egged On by Music. Fluitiste Anne Pustlauk verdiepte zich in de speeltechniek van het instrument in het 19de eeuwse Wenen. Anna Besson, Reinoud Van Mechelen en a nocte temporis vinden elkaar in Ierse folk en jazzpianist Bram Weijters stelt zijn nieuwe cd Pendulum voor.
©Senne Van der Ven

Reinoud Van Mechelen en Anna Besson

De Belgische accordeonist en bandeonist Gwen Cresens raakte als 4-jarig jongetje betoverd door straataccordeonist Bobby Dasov die hij elke dag op weg naar school hoorde spelen. Vanaf 10 maart tourt hij met zijn eerste solorecital The Bobby Dasov Songbook. In afwachting daarvan neemt hij ons mee naar de Italiaanse roots van de accordeon.

2/3 Dagboek Gwen Cresens

Tegelijkertijd in een operaproductie zingen en repeteren voor de hoofdrol van een opera die in wereldpremière gaat? De Amerikaanse bariton Scott Hendricks weet van aanpakken. Hij zingt Barnaba in La Giocanda en het titelpersonage Frankenstein. Klarapresentatrice Sylvia Broeckaert komt even langs om over haar ontmoeting met de veelzijdige zanger te vertellen.

2/3 Sylvia Broeckaert over Scott Hendricks

Stille film is lang niet dood. Dat bewijst de filmvoorstelling Egged on by Music op 3 maart in deSingel. Westerse muzikanten en muzikanten uit Afghanistan, Irak, Iran en Syrië bundelen hun krachten om de slapstick Egged on van Charley Bowers uit 1926 van kleurrijke livemuziek te voorzien. Pianiste Emma Heijink en tablaspeler Saif Al-Qaissy vertellen over deze bijzondere muzikale dialoog.

Saif Al-Qaissy en Emma Heijink
2/3 Emma Heijink en Saif Al-Qaissy

Fluitiste Anna Besson is gek van Ierse folk. Samen met Reinoud Van Mechelen en a nocte temporis verwerkte ze deze muziek op hun nieuwe cd The Dubhlinn Gardens.

2/3 Reinoud en Anna over cd Dublin Gardens

Op 8 maart brengt Anima Eterna voor het eerst Mahler, Wolf en Brahms. Anne Pustlauk, fluitiste bij Anima Eterna, bespeelt een origineel instrument uit het 19de eeuwse atelier Ziegler en licht voor ons het programma toe.

Anne Pustlauk
2/3 Anne Pustlauk

Jazzpianist Bram Weijters heeft een nieuwe cd uit. Voor zijn plaat Pendulum zocht hij inspiratie in de muziek van Bach. Hij vertelt erover in de studio.

2/3 Bram Weijters
Dirigent André Previn is deze week overleden, maar Mark Janssens heeft ook goed nieuws over andere dirigenten.
2/3 Mark Tijdingen
Het Loopje van de Week komt van Joris Kun, die oefent voor de musical Mixed Kebab.
2/3 Loopje Mixed Kebab

Music Matters, op zaterdag 2 maart van 14 tot 18 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Marc Van Rompaey

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.