Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Music Matters op 2 maart 2020: Pieter Schuermans en Joost Fonteyne

Music Matters op 2 maart 2020: Pieter Schuermans en Joost FonteyneKlassieke muziek

Vandaag staat Music Matters in het teken van muziekfestivals. In de uitzending trapt Pieter Schuermans Belgian Music Days af en neemt Joost Fonteyne zowel Festival Kortrijk als het Klarafestival onder de loep.

Klarafestival

Het tweejaarlijkse festival “Belgian Music Days” ontstond in 2018 vanuit het idee om alle taalgroepen in België samen te brengen rond een gemeenschappelijk muzikaal erfgoed.

Belgian Music Days focust zich op hedendaagse muziek, met een bijzondere aandacht voor de muziek van levende componisten. Daarnaast staat het festival ook open voor nieuwe genres zoals Jazz en elektroakoestische muziek.

Iedere editie wordt georganiseerd in een andere stad en dit jaar strijkt Belgian Music Days neer in het conservatorium van Bergen.

Pieter Schuermans is componist en doceert compositie en muziektheorie aan het Lemmensinstituut. Daarnaast is hij voorzitter van Het Componisten Archipel Vlaanderen en daarmee medeorganisator van Belgian Music Days.

De volledige programmering vindt u op de website van het festival.

2-03-2020 Belgian Music Days

Joost Fonteyne

Joost Fonteyne is sinds 1 november artistiek directeur van het Klarafestival en was daarvoor al als medestichter en directeur van concertorganisatie Wilde Westen betrokken bij Festival van Vlaanderen Kortrijk. De ideale man dus om beide festivals te introduceren.

Festival Kortrijk

Van 5 tot 8 maart 2020 overspoelt Festival Kortrijk de stad met zijn elfde editie. Voor het eerst bundelen we concerten, talks en verrassende projecten tot een krachtig vierdaags festival met 'water' als thema. Ook Ludwig van Beethoven krijgt een centrale rol tijdens dit 4-daagse evenement.

Alle informatie vindt u op de website van Wilde Westen.

Klarafestival

Tussen 12 en 29 maart presenteert Klarafestival maar liefst 27 verschillende producties in Brussel, Antwerpen en Brugge. Het motto ‘Glitter & Doom’ loopt als een rode draad doorheen de programmatie. Bevindt onze ‘spektakelmaatschappij’ zich op de rand van de afgrond? En waarin schuilt vandaag de fascinatie voor passies – composities die met veel pracht en praal een ode brengen aan Christus’ lijden en dood? U ontdekt het in een hele reeks topconcerten.

De programmatie van het Klarafestival kunt u hier vinden.

2-03-2020 Joost Fonteyne

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Marc Van Rompaey

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.