Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Music Matters op 20 februari met Jos Lootens en Liesbeth Devos

Music Matters op 20 februari met Jos Lootens en Liesbeth DevosBlijf verwonderd!

Ook vandaag ontvangen we een winnaar van de Ultima’s. Jos Lootens van De Centrale in Gent komt langs en Liesbeth Devos heeft wel heel uiteenlopende projecten.
© Bruno Bonansea

Sopraan Liesbeth Devos

Jaarlijks reikt De Vlaamse Gemeenschap de Cultuurprijzen (°2003) uit voor toonaangevende artiesten, kunstenaars, organisaties of gezelschappen. Sinds 2017 gaan deze prijzen door het leven als de Ultima’s. De naam verwijst naar de award van toen, La Ultima Isla van kunstenaar Philip Aguirre. Daarnaast krijgt elke winnaar een geldprijs van 10.000 euro. Sinds 2018 krijgen de winnaars een award in de vorm van een taartstuk met een kaarsje van de kunstenaar Stefaan Dheedene. De uitzondering hierop is de Vlaamse Ultima voor Algemene Culturele Verdienste. Deze prijs van 20.000 euro bekroont een integrale carrière en het kaarsje op het taartstuk is net iets langer.

Op 18 februari vond de prijsuitreiking in Concertgebouw Brugge plaats. Het Gentse interculturele muziekcentrum De Centrale mocht zo’n Ultima in ontvangst nemen. Programmator Jo Lootens vertelt ons alles over de uitreiking.

Klik hier en bekijk alle Ultima’s van 2020.

Beluister het interview met Jos Lootens hieronder.

20/02/2020 Jos Lootens over de Ultima Muziek voor De Centrale

Sopraan Liesbeth Devos heeft een mooie voorjaarskalender. Op 21 februari brengt ze samen met het hedendaagse muziekensemble het collectief muziek van de Finse componiste Kaija Saariaho naar Muziekcentrum De Bijloke.
Ook met De Slimste Mens-revelatie Astrid Stockman heeft Devos een nieuw project klaar. Na het succes van ‘Een Zoen Van Toen’ brengen Stockman en Vos opnieuw een gevarieerd liedjesprogramma onder de noemer ‘Mooie Meisjes’. Stokman en Vos brengen een ode aan alle meisjes bezongen in de mooiste liedjes uit vervlogen tijden. Samen met Stijn Bettens op de accordeon trakteren ze het publiek op hun favoriete meezingers. ‘Een Zoen van Toen’ toert opnieuw rond. Klik hier en bekijk de concertdata.

Op zaterdag 4 april brengt Devos samen met Jozef De Beenhouwer een ode aan de Brugse componist Joseph Ryelandt (1870-1965) tijdens het Ryelandt Festival 2020 in Brugge. Afspraak om 15.00u in de Joseph Ryelandtzaal.
Klik hier voor de volledige programmatie.

In mei kruipt Devos voor de allereerste keer in de rol van Helena uit ‘A Midsummer Night’s Dream’ van Britten in een productie van Opera Zuid.

Beluister het interview met Liesbeth Devos hieronder.

20/02/2020 Liesbeth Devos over het nieuwe vocale ensemble Air For Six

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Marc Van Rompaey

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.