Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Music Matters op 20 januari: Roeland Hendrikx en Bel Ayre

Music Matters op 20 januari: Roeland Hendrikx en Bel AyreKlassieke muziek

Roeland Hendrikx creëert met zijn ensemble 'Le Bestiaire', het nieuwe werk van Piet Swerts. En Lieselot De Wilde en Peter Verhelst van Bel Ayre bezingen op hun nieuwe cd de nachtbrakers in een fictieve stad.
Kurt Van der Elst

Bel Ayre

Op vraag van het Roeland Hendrikx Ensemble schreef Piet Swerts een nieuw, fris kamermuziekwerk. Hij liet zich inspireren door Guillaume Apollinnaire’s iconische bundel 'Le Bestiaire, ou Cortège d'Orphée' uit 1911, waarin de mythische dichter Orpheus verschillende dieren in korte, geestige gedichtjes aan zich onderwerpt.

Op 14 februari creëert het Roeland Hendrikx Ensemble dit werk samen met een speciaal arrangement van Saint-Saëns' Le Carnival des Animaux' in Concertgebouw Brugge. Daarna gaat het ensemble op toer door heel Vlaanderen.

Meer informatie vindt u op de website van Roeland Hendrikx.

20-01-2020 Roeland Hendrikx

Bel Ayre

Na het succes van hun debuut-cd met Napolitaanse liederen brengt het ensemble Bel Ayre van sopraan Lieselot De Wilde en gitarist Peter Verhelst een nieuwe cd uit: 'Entre-temps'. Op dit album gaan Lieselot en Peter op reis door een imaginaire stad tijdens de nacht om muzikale portretten te schetsen van de wakkere inwoners.

Vòòr het industriële tijdperk hielden mensen er andere slaapgewoontes op na. Omdat ze doorgaans vroeger naar bed gingen en minder slaapcomfort hadden dan wij nu, brachten ze vaak een deel van de nacht wakker door. Deze wakkere periode werd dorveille genoemd. Die dorveille was hét moment voor allerlei activiteiten die het daglicht niet mochten zien zoals liefdesaffaires, misdaden of braspartijen.

Door de hele geschiedenis heen lieten vele schrijvers en componisten zich door die mysterieuze dorveille inspireren, waaronder nu dus ook Bel Ayre.

20-01-2020 Bel Ayre

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Marc Van Rompaey

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.