Ga naar de inhoudLuister live op radioplus
Music Matters op 20 november: David Linx en Sir James MacMillan

Music Matters op 20 november: David Linx en Sir James MacMillanBlijf verwonderd!

Op woensdag houden we bij Music Matters onze hoogmis van de week. De internationaal erkende jazzzanger David Linx en Schotse componist Sir James MacMillan houden halt in onze studio.
© Marco Mertens

De Brusselse jazzzanger David Linx

David Linx (°1965) kroonde zich vorige maand tot Voix de l’année tijdens de ceremonie van Victoires du Jazz 2019. In 2011 kreeg hij de prijs voor l'Artiste vocal de production française nog mee naar huis. 30 jaar, zo lang staat Linx al op internationale concertpodia. Daarnaast bracht hij meer dan 20 albums uit met onder meer de Nederlandse pianist Diederik Wissels, de Italiaanse trompettist Paolo Fresu, slagwerker André Ceccarelli en zanger Claude Nougaro. In maart 2020 brengt hij een nieuwe cd uit.

Op de prijsuitreiking in het Casino de Paris zong hij een duet met niemand minder dan Gregory Porter, Victoire d’Honneur van de Victoires du Jazz 2019. Ze brachten Once Upon a Summertime van wijlen Michel Legrand. Klik hier om de twee grootmeesters aan het werk te horen.

Beluister het interview met David Linx hieronder.

20-11-2019 David Linx

De Schotse componist James MacMillan (1959) vierde in juli zijn 60ste verjaardag. Zijn verjaardag werd onder meer gevierd met de wereldpremière van zijn Symfonie n°5 Le grand inconnu tijdens het Edinburgh International Festival. Zijn carrière startte in 1990, toen The Confession of Isobel Gowdie, een orkestraal requiem voor een van hekserij beschuldigde vrouw in de nasleep van de Schotse Reformatie, tijdens de Proms werd uitgevoerd. Net als dit werk wijst ook het concerto voor percussie Veni, Veni Emmanuel (1992) op MacMillans belangstelling voor het katholieke geloof. Hetzelfde geldt voor de twee werken die MacMillan op vraag van de meestercellist Rostropovich: het Cello Concerto (1996) en Symphony 'Vigil' (1997) vormen de twee laatste delen van MacMillans paastriptiek Triduum.

Maar het grote deel van zijn oeuvre is koorwerk. In ons land dirigeert hij zelf de Belgische première van Seven Angels (2015). Vlaams Radiokoor zingt de tekst die teruggaat op de Openbaring van Johannes (bekend als de Apocalyps), het laatste boek uit het Nieuwe Testament. Het bijbehorende ensemble is klein, maar de klankkleuren zijn niet te onderschatten.

Wie op vrijdag 22 november naar de Basiliek van Koekelberg afzakt, krijgt de kans om 2 sjofars ofwel geitenhoorns te horen.

Er zijn nog enkele tickets voor dit concert. Bestel hier uw tickets.

Ook tijdens Klarafestival 2020 kan u werk van James MacMillan horen. Zijn Seven Last Words from the Cross (1993) vormt het tweede deel van de sprankelende openingsavond op 12 maart 2020. Ook dan is het Vlaams Radiokoor van de partij.

Klik op de link om tickets te bestellen.

Beluister het interview met James MacMillan hieronder.

20-11-2019 Sir James MacMillan

Music Matters

Een langoureus en genereus muziekprogramma met klassiek maar ook jazz en world. Olav Grondelaers meandert tussen allerhande ‘muziekaangelegenheden’ en zet daar waar nodig een uitroepteken. Want: music matters, muziek maakt het verschil!

Presentatie en redactie: Olav Grondelaers

Muzieksamenstelling en redactie: Marc Van Rompaey

Eindredactie: Liesbet Vereertbrugghen

Contact: via de reageerknop in de Klara-app of via music@klara.be

Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14 uur op Klara, klara.be en de Klara-app.
Nadien is de uitzending nog 4 weken lang te herbeluisteren via de site en de app.